Gerelateerde artikelen

  • Hoe hoedje van papier of krantenpapier vouwen Hoe hoedje van papier of krantenpapier vouwen
  • Hoedje haken met dit simpele patroon Hoedje haken met dit simpele patroon
  • Carnavalkleding als draagbare kunst Carnavalkleding als draagbare kunst
  • Mini hoge hoed maken voor de jaarwisseling Mini hoge hoed maken voor de jaarwisseling
  • Vouwtechniekjes voor papieren hoedje Vouwtechniekjes voor papieren hoedje
  • Vietnamese hoed patroon Vietnamese hoed patroon
eropuit

Hoeden kijken in museum

hoedjes tentoonstellingHoeden kijken in Museum de Kantfabriek is een duo-expositie van hoeden die ministers en kamerleden hebben gedragen op Prinsjesdag 2015 en hoeden die gemaakt zijn door de groep ‘Petje af voor de hoed’ uit Deurne. Ik ben gek op hoeden omdat de creativiteit van de ontwerpen mij inspireren. Het is kunst en vakmanschap.
De hoedjes zijn te bewonderen van 20 september t/m 22 november 2015 in Museum de Kantfabriek.

Hoedjes kijken in museum

Ieder jaar kijken velen uit naar de hoeden op Prinsjesdag. Erica Terpstra begon in 1977 met het dragen van een hoed op deze dag en het is een traditie geworden. Het zijn vaak opvallende hoeden. In de loop der jaren zijn sommige politica de hoed ook gaan gebruiken om een statement te maken over een actueel thema of de eigen politieke agenda. Voormalig SP-Kamerlid Krista van Velzen, droeg in 2008 een anti-bonthoed en Marianne Thieme –van de Partij van de Dieren – droeg in 2010 een zwarte koksmuts met daarop de tekst ‘Fish Free Fridays’.
Zeker vijftien hoeden, gedragen op Prinsjesdag 2015, zijn vanaf 20 september 2015 te zien.

Naast deze hoeden exposeert het museum hoeden die gemaakt zijn door de groep ‘Petje af voor de hoed’ uit Deurne. Het zijn handgemaakte hoeden. Er staat bij hoe ze gemaakt zijn. De groep richt ook een hoedenatelier in het museum en de leden zullen regelmatig demonstraties geven.

Cursus hoeden maken

Beide exposities vullen elkaar mooi aan. Degenen die geïnspireerd raken door de hoeden kunnen bij Museum de Kantfabriek een cursus hoeden maken volgen.

hoedjes in museum

In het kader van haar stageopdracht heeft Tessa Taylor, studente creatief vakman van het Sint Lucas in Boxtel een belangrijke bijdrage geleverd aan deze expositie. Zij heeft de kamerleden en ministers benaderd en het is haar gelukt een mooie verzameling hoeden voor de expositie bij elkaar te brengen.

hoedjesdag is hoeden kijken