U bevindt zich hier: Home » hobby » Speksteen bewerken tips

Speksteen bewerken tips

Geschreven door Elenea
speksteen. Bron: amazon.com

speksteen. Bron: amazon.com

Speksteen is een zachte steensoort en daardoor makkelijk te bewerken. Met eenvoudige gereedschappen en simpele technieken zijn er beeldjes mee te maken. Speksteen wordt in alle werelddelen in veel variaties gevonden, waarbij hardheid, kleur, structuur en consistentie afhankelijk zijn van de vindplaats.

Speksteen bewerken tips

  1. Zoek een steen uit waar je een idee (gevoel) bij krijgt wat je er van kan maken.
  2. Je brengt jouw vorm er in met zagen, vijlen en gutsen. Hou er wel rekening mee dat er veel poeder vrijkomt.
  3. Ga net zo lang door tot je tevreden bent met je beeld(je).
  4. Dan ga je jouw werk polijsten door met verschillende schuurpapiertjes, van grof naar fijn, te schuren (maximaal 8 soorten). De steen wordt dan glad, waar jij dat wil.
  • Heb je nog geen idee wat je wil maken, start dan met deze tip:  een mal voor een ijsbeer, die je kan zagen, vijlen en gutsen uit speksteen.

Gerelateerde artikelen

11 reacties

Kim maart 2, 2007 - 11:45 am

oeh, speksteen! Dat is echt een van mijn favoriete materialen, jammer genoeg een beetje kostbaar met een klein inkomen. Als iemand nog goede adresjes heeft?

Reageer
Kees november 6, 2008 - 10:06 pm

Hoi Kim,

Kijk eens bij Bick Art Supplies in Tilburg of Weelde. Daar hebben ze al speksteen vanaf 1,20 per kilo. Raspjes om de steen te bewerken hebben ze al vanaf 3,50. Ik kom er zelf ook regelmatig en heb inmiddels een klantenpas aangevraagd. Veel plezier met speksteen bewerken!

Reageer
Marieke juni 26, 2009 - 1:02 pm

In Haarlem zit Keramikos, die heeft dezelfde prijzen! En een enorme sortering, ik keek mijn ogen uit.

Reageer
Jaap Veen oktober 26, 2009 - 5:07 pm

Dag Elenea,
Ik heb een vraag over een beeldje van speksteen.
Kan een beeldje van speksteen gelijmd worden en zo ja wat voor lijm kan ik hiervoor gebruiken.
Ik hoop dat je een advies voor mij hebt.
Vriendelijke groet, Jaap Veen

Reageer
Elenea oktober 26, 2009 - 6:46 pm

Afgebroken steen is heel goed te lijmen. Afhankelijk van de grootte van het afgebroken stuk kan dit met 2 seconden lijm tot en met polyesterhars. Hoe gaver het breukvlak, hoe mooier er kan worden gelijmd. Het is de kunst om met zo min mogelijk lijm het afgebroken stukje te lijmen. Bij te veel lijm sluit het stukje niet nauwkeurig aan op het breukvlak en zal er een ongelijkmatigheid optreden. Transparante lijmen laten het minst kleurverschil zien met de steen. Wanneer het breukvlak afgebrokkeld is kan de lijm vermengd worden met schuurpoeder van dezelfde steensoort. Dit mengsel lijmt en vult gelijktijdig de ontstane ruimte zo onzichtbaar mogelijk op. Wel is het nodig dat , nadat de lijm is uitgehard, de lijmnaad met fijn waterproof schuurpapier wordt weggewerkt. Goede ervaring heb ik met het gebruik van Bison Kombi Snel. Dit is een universele 2-componenten epoxylijm welke transparant en hitte- en waterbestendig is. Deze lijm is geschikt voor een snelle en onzichbare verbinding en is in handig doseerbare dubbelspuit bij de doe-het-zelfwinkel verkrijgbaar. BRON : http://beeldhouwen.uitdaging.org/vragen/vragen/vragen.doc

Reageer
cor de kleijn januari 23, 2010 - 7:26 pm

misschien een tip voor een mal te maken.
ik wilde de kop van mijn mopshond maken en gebruikte een foto van hem in photoshop.
er zit een filter in dat programma waarmee je een schets kan maken van de foto er zitten ook regelaars in die je kan gebruiken om de hoeveelheid details er in te krijgen ,dit filter zit volgens mij in heel veel foto programma’s

Reageer
nadine december 19, 2010 - 1:33 pm

Hallo , ik werk ook graag met speksteen maar wou eens weten of er een product bestaan om de steen te verharden , vind het jammer na het opboenen dat ze zo teer zijn van krassen

Reageer
Olaf van lamsweerde 11 jaar juni 4, 2011 - 9:23 am

bij keramikos is de speksteen heel goedkoop maar het gereedsschap is duur. in katlandsoog is een beeldentuin (ben ik gisteren geweest) en daar in de buurt is een winkel voor gereedschap voor 1 euro tien vijlen. ik werk het liefst met speksteen maar hoe kan je voorkomen dat je teveel stof (talkpoeder) inademt (het schijnt dat je daar een soort astma van kan krijgen)?

Reageer
Rob van Dijk januari 21, 2012 - 4:54 pm

Speksteen is wat vettig, daarom maak ik de twee te lijmen helften eerst met een zacht kwastje met thinner schoon (ontvetten). Dan breng ik wat Pattex secondenlijm in gel-vorm op één helft aan. Zuinig aanbrengen en (ruim) wegblijven bij de randen van de breuk, anders sprietst de lijm daar doorheen en krijg je niet een mooie, passende verlijming.

Reageer
engelinde oktober 4, 2015 - 8:47 pm

Als je speksteen aan het schuren bent,doe dan een stofkapje op je neus en mond,zo voorkom je heel veel stof in je longen.

Reageer
Suzan april 14, 2019 - 11:23 pm

Bewaar vijlsel mocht er iets breken dan kan je met secondewijzer lijmen, en de kleine gaatjes vullen met het vijlsel.
Ik geef les, speksteen is niet duur. Kijk eens bij De Hazelaar in Soest in de afvalbak. Deze winkel heeft alles voor beeldhouwen.
Kom eens langs, zie website, m.n beeldhouwen leren en zie werk van cursisten, geef les op dins- woensdagmorgen.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com