Gerelateerde artikelen

 • Kamerplant wordt volgroeide boom Kamerplant wordt volgroeide boom
 • Unieke collages van creatieve vormgeefster Unieke collages van creatieve vormgeefster
 • Creatief boek maken als herinneringsboek Creatief boek maken als herinneringsboek
 • Hoe vilten stenen maken met mooie wol Hoe vilten stenen maken met mooie wol
 • Inspiratie uit gevonden materialen Inspiratie uit gevonden materialen
 • Puimsteen wat waarvoor Puimsteen wat waarvoor
hobby

Serpentijn beeldhouwen stap voor stap

BRON: dirksartistsupplier.nl

Serpentijn beeldhouwen, dat is beeldhouwen in steen en vraagt inspiratie en hard werken. Doe je dat met plezier dan is de beloning ontspanning. De steensoorten albast (wit) en serpentijn zijn goed te polijsten en krijgen daardoor een prachtige glans. Let bij de keuze van de steen op de vorm, de hardheid, de kleur en de textuur.

Serpentijn beeldhouwen
Serpentijn. Bron: rocktumblers.blogspot.nl

Serpentijn beeldhouwen stap voor stap

 1. Stap 1: Wat zie jij in de steen? Laat een wisselwerking onstaan tussen wat jij in gedachten hebt en waar de steen je toe verleidt.
 2. Stap 2: Verwijder bij serpentijn de roodbruine laag met een vlakke beitel en klopper of een tandijzer. Geef daarna met watervaste stift de grote lijnen voor de grove vorm aan en met een vlakke beitel en tandijzer houw je deze vorm er in.
 3. Stap 3: Met de grove rasp werk je de vorm verder uit en verwijder je de beitelslagen en putjes. Enkele details geef je aan met kleine marmerraspjes en met een houtbeitel. De lijnen in je beeld worden hier en daar wat uitgediept.
 4. Stap 4: Is je steen glad en vloeiend, dus ben jij tevreden, dan kan je gaan polijsten met watervast schuurpapier. Je werkt van grof naar fijn en tijdens het polijsten dompel je het schuurpapier regelmatig in het water en houd je je beeld goed nat.
 5. Stap 5: Tevreden, geen krassen meer en alle naden zorgvuldig uitgeschuurd, dan zet je je beeld in de was. Je verwarmt de steen gedurende een uur in de oven op 75 graden en dan smeer je je beeld in met bijenwas. Ga net zolang door tot het beeld geen was meer opneemt, laat afkoelen en poets jouw unieke beeld op met een zachte doek. Je zal zien dat de prachtige kleur van de serpentijn naar boven komt zodra je met de was begint.