U bevindt zich hier: Home » hobby » Linoleumdruk op stof

Linoleumdruk op stof

Geschreven door Elenea

linosnede schapen afdruk 2

Linoleumdruk op stof kan ook. Papier of m.n. aquarelpapier wordt het meest gebruikt. Je gebruikt natuurlijk een gladde stof. Nieuwe stof zal je eerst moeten wassen en strijken. Je kan de stof op een vlakke ondergrond met punaises spannen.
Voordat je de met verf behandelde linosnede op de stof drukt, maak je eerst de stof een beetje vochtig. De linosnede druk je op de stof met de hand of met de voet. Je kan ook met een hamer loodrecht op de linosnede kloppen. Niet te hard, want dan schuift de linosnede weg (uit).

Linoleumdruk op stof

Laat je fantasie de vrije loop, want je kan natuurlijk meerdere linosnedes en meerdere kleuren gebruiken. Je kan de gewone drukinkt gebruiken of de speciale linoverf (textielverf). Laat alles geruime tijd drogen. Na enige weken was je de stof met een zacht wasmiddel in lauw water.

Wat kan je maken? Een tas, gordijnen, kussens, een sprei of een schilderij door de stof te spannen in een (zelfgemaakt) spieraam of om een schildersdoek.

Linosnede ontwerpen en maken

  1. Voor een linoleumsnede ontwerpen maak je eerst een zwart/wit tekening op papier (ontwerp). Vul de vakken die je niet gaat uitsnijden zwart in. Je kan ook een ontwerp op zwart papier maken en dan met witte plakkaatverf een negatief ontwerp linosnede maken
  2. Je ontwerp breng je eerst over op transparant papier met een fijn gepunt hard potlood.
  3. Daarna wrijf je dezelfde kant van het transparant papier in met wit krijt (zachte pastel) en wrijf dit nog eens met de vinger flink in het transparant.
  4. Prik het ontwerp met de witgemaakte kant op het linoleum (dat je zwart hebt gemaakt met oostindische inkt of plakkaatverf) met punaises vast.
  5. Nu zie je de potloodlijnen en die kan je gemakkelijk met een hard fijn-gepunt potlood flink overtrekken. Het omkeren van de tekening bij het overtrekken op het linoleum is natuurlijk nodig als er letters op komen.
    Je tekst moet niet in spiegelbeeld !!!
  6. Het ontwerp van een linosnede dient eenvoudig te zijn.
  7. Vooral voor afdrukken op stof, werk je met grote vlakken en vooral geen te dunne lijnen. Je beperkt je tot zuiver vlakke, decoratieve vormen met ruimtewerking, volumewerking en schaduwwerking

Gebruik linoleum van minimaal twee millimeter dik en de oppervlakte mag geen grove korrel hebben. Onmisbaar zijn de V- en de U guts en het houtsnijmesje (kan ook een scherp zakmesje zijn). Alle houtsnij-gutsen kun je voor de linoleumsnede gebruiken.
De snede dient minimaal één millimeter diep te zijn, zodat bij het drukken de inkt niet doorloopt. Hoe groter het vlak, des te dieper je moet uitsnijden.
Met iedere guts (vooral de grotere houtgutsen) kan je aparte negatieve decoratieve vormen steken: b.v. met de U-guts een rondje en met de V-guts een ruitvorm.

TIP: Wrijf het lino-oppervlak in met zwarte oost Indische inkt of plakkaatverf, zodat je al meteen de zwart/wit werking kan bekijken.

linosnede schapen inspiratie

linosnede schapen op transparant

linosnede schapen op transparant

linoleum snijden

linoleum snijden

linosnede schapen afdruk linoleum snijden gutsen

linosnede schapen afdruk linoleum snijden gutsen

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com