Borsthoning is terug van weggeweest: De echte borsthoning, massee (massé), koekzoet, sikkevet, wit snoepgoed of jodevet. Nu is het oud hollandse snoepgoed weer terug, speciaal gefabriceerd voor de echte liefhebber, klik hier voor online bestellen!
De lekkernij smaakt in eerste instantie vettig en zacht, bijna smaakloos. Daarna komt het zoet naar voren: bij het in de mond houden van het jodenvet wordt zetmeel omgezet in suiker en dat geeft een warm-zoete smaak. Op den duur (soms zelfs vrij snel) komt er een prikkende scherpe smaak naar voren, met een bittere bijsmaak. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Borsthoning)
Borsthoning recept
Borsthoning wordt o.a. gemaakt van aardappelmeel, druivensuiker, mais en nog enkele toevoegingen (welke, daar ben ik nog niet uit), vervolgens vloeibaar in een bak gegoten en dan laten stollen.
De ingrediënten bestaan uit:
Honing, stroop en kruiden, zoals eucalyptus, tijm, anijs of menthol of zelfs sinaasappel. Het wordt gekookt, gemengd en uitgegoten. Als de plaat is uitgehard, wordt het in brokken gehakt.
Het is een recept dat geheim gehouden wordt en ook op het worldwide web niet te vinden. Je zult dus zelf moeten experimenteren en uitproberen. Om binding te krijgen gebruik je er aardappelzetmeel bij. Maar ik heb zelf geen idee of en hoe het uithardt. Het is een kwestie van uitproberen ……….
Heb je het ontdekt, laat het ons weten……….succes!!!!
22 reacties
hoeveel calorieen zitten er in zo,n blokje?
@tuut tuut, ik denk…………….. Kijk maar op de calorieën tabel bij honing.
jullie zeggen dat het nergens meer te koop is maar wij verkopen snoep op de markt en bij de groothandel hebben we borsthoning besteld en dat is de oude wel van vroeger de resten van wat er over blleef dus het is nog wel te krijgen teminste bij onze groothandel…. wij hebben zeker weten de echte
zojuist borsthoning ergens gehaald..ik vond hem al geler als vroeger
het voelt hetzelfde en knaagt hetzelfde en het lijkt bij vlagen ook hetzelfde
MAAR HET IS HET ECHT NIET
SNIK
ik voel me zo onbegrepen!
Waarom staat er zelf maken, als er niet instaat hoe je het ZELF MAAKT!
IK WIL DE ECHTEEEEEE !!!! Nu alleen maar die neppe troep vanuit Roemenie enzo bah. Als iemand weet waar ik de ECHTE kan halen let me know
Ik bestel borsthoning regelmatig op http://www.candyonline.nl
Op de zaterdagmarkt in Dordrecht kun je borsthoning kopen en in allerlei smaken. Ik weet niet of die meneer het zelf maakt en of het hetzelfde smaakt als vroeger, maar het ziet er hetzelfde uit als op de foto.
Borsthoning
ik heb laatst ergens in een winkeltje in rdam geokocht nou het was heel erg bitter… die van vroeger was lekker zoet en die kon je ook niet zo met je tanden eraf bijten….
toen heb ik in jamin gezocht daar zeiden ze tegen mij die van vroeger hebben ze nagemaakt nou het zag er wel zo wit uit… ik nam een hap en ja hoor ik kon er gewoon doorheen bijten enne ook deze was heeel erg bitter.
Kan iemand mij vertelen waar je de echte kan kopen???
ik wil het zo graag eten sinds mijn 10de niet meer gegeten:(
In Nijmegen op de maandagmarkt staat een man die borsthoning verkoopt (In Nijmegen heet het groen en geel) . Hij maakt het zelf en heeft het in de smaken geel (menthol), groen (pepermunt) en wit (anijs).
hakhoning (borsthoning) kan je op zaterdag ook in deventer stad op de brink kopen
dat is echt lekker. je kan gruis of grove blokken halen.
dat is volgens mij 450 of 500gr voor 3,50 en 3 bakken voor 10 euro.
ik hou heel erg veel van de eucalyptus
hallo
je hebt twee verschillende soorten snoepgoed als eerste de borsthoning ofwel massee c.q. jodenvet en je hebt het tegenwoordig op de markten (vaak in de winter ) verkochte hakhoning, dit is verkrijgbaar in geel groen en wit dit laatste is zoet en is anders van structuur als het witte jodenvet van vroeger, dit is nml wat bitter en ik hou er niet van. Echter van het huidige hakhoning heb ik nog ff 10 bakkies online van besteld. groetjes van een kenner
eet smakelijk 🙂
Koop het sinds enkele jaren bij Jamin in het centrum van Enschede. Niet altijd op voorraad.
dag, volgens mij haal je 2 dingen door elkaar, namelijk borsthonig, bijproduct bij het produceren van aardappelstroop en hakhonig, die je zelf kan maken met de ingrediënten zoals je hierboven heb beschreven. Borsthoning mag en kan niet meer in Nederland gemaakt worden i.v.m. met de hygiëne en er geen productie meer is van aardappelstroop.
Dankjewel Mirjam voor je toelichting. Mvrgr Elenea.
Hallo,
Er worden hier 2 dingen door elkaar gehaald.
1 hakhoning (verkrijgbaar in vele smaken zoals eucalypthus menthol anijs etcetera).
Dit produkt maak ik zelf
2 borst honing, massee, jodenvet, sikkevet.
Dit produkt was een rest/afval produkt bij het vervaardigen van aardappelzetmeel (wit/gelige brokken)
Vanuit hygiëne is het niet langer toegestaan om aardappelzetmeel op deze manier te blijven maken dus zijn de machines vervangen.
Nu is er geen rest/afval produkt meer en dus geen borsthoning.
Tegenwoordig word dit produkt gemaakt in Roemenië maar is gemaakt van mais zetmeel.
De borst honing smaakt nu iets anders.
Hopelijk is het nu voor iedereen duidelijk maar als iemand een vraag heeft over hak honing of dit graag wil verkopen Kun je contact opnemen via e-mail ruudslekkernijen@hotmail.com
Wat een onzin staat hier over de hakhoning IK PIETER MIDDAG heb het hakhoning recept met Matje Ringers gekocht van de vader van Beppie Kloet en ik heb het zelf ruim 58 jaar gemaakt. Maar er komt totaal geen afval van de aardappel industrie vandaan (dit gaat verkocht worden al jaren lang als zijnde de druiven suiker) ook dit is een fabeltje
Goed om fabeltjes uit de wereld te helpen. Dank voor je reactie.
elenea : borsthoning is Niet het zelfde als hakhoning
Met aandacht de reacties gelezen. Maar ik ben nog steeds op zoek naar het recept van borsthoning, ‘jodenvet’. Iemand suggesties??
Beste Mijnheer Middag,
Hoe kom ik in kontakt met U, ben op zoek naar een leverancier van hakhoning, het recept of een licentie.
(niet voor verkoop in Nederland en/of Europa)
Vriendelijke groet,
Theo Beckers.
Het. Klopt het machee is een vroegere afval produkt uit de aardappel meel industrie ( bron avebe) deze werden verkregen uit het uithakken van de hoge druk ketels. De gele machee wordt gemaakt met hetzelfde proces, maar dan van maismeel. Daarom de kleur. Dat is het enig echte verhaal.