U bevindt zich hier: Home » inspiratie » creatief » Recept biscuit koud deeg en boetseren

Recept biscuit koud deeg en boetseren

door Redactie

recept koud porselein

Recept biscuit koud deeg om snel en betaalbaar te kunnen boetseren. Janneke uit Brazilie vertelde mij in een email dat biscuit ontzettend leuk is om mee te werken. Je maakt een soort massa en daar kan je weer van alles mee maken. Je laat het biscuit drogen in de open lucht en het blijft heel mooi.  Hieronder het recept koud deeg/biscuit.

Deeg voor Biscuit is ook wel bekend als Peruaans Biscuit of koud porselein.

Benodigdheden

  • 2 kopjes maïzena
  • 2 kopjes witte lijm
  • 2 eetlepel vaseline
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel handencrème(vetvrij)) Ik gebruik de goedkoopste handencrème zonder siliconen
  • Glazenschaal (voor in de magnetron)
  • Houten lepel

Recept biscuit koud deeg en boetseren

  • De basismassa is wit maar met een druppel stofverf of kleurstof kun je een andere kleur maken.
  • Omdat het zo snel droogt moet het nadat je de massa gemaakt hebt oprollen in plasticfolie. En alleen de hoeveelheid die je gebruikt pakken.
  • Je moet het buiten de koelkast bewaren.
  • Bij mondugno.com.br zie je voorbeelden van deze hobby. Anna Modugo is de uitvindster van de massa.
  • Stap voor stap uitleg van koud porselein maken.

met dank aan Janneke uit Brazilie

Werkwijze deeg voor Biscuit (koud porselein) maken

Mix de 4 eerste ingrediënten

zet de schaal in de magnetron en zet deze op 3 minuten maximum. Roer telkens tijdens deze drie minuten de massa door elkaar totdat er een gladde massa ontstaat, evt de tijd verlengen met 1 of 2 minuten

als de massa ongeveer gekookt is haal het dan uit de schaal en doe handencrème op je handen en op de massa en kneed het net als brood . Smeer een beetje handencrème op het aanrecht.

kneed de massa tot een soepel deeg ( het is wel heet maar met de vingertoppen lukt het het beste)

als je er een mooie bal van kunt maken zonder scheuren is het klaar en pak het dan meteen in in plastic folie. Ik zelf maak meestal drie bolletjes een kleur ik wit ( een dikke lik witte olieverf) en leg ik apart. De rest kleur ik tijdens het gebruik. ( met olieverf is het gemakkelijkst)

tot het deeg elastisch wordt. Bewaar het deeg in plastic.

NB: nooit water toevoegen, niet in de koelkast bewaren. Is de massa te droog en scheurt het een beetje dan je handen invetten met handencrème en de massa door je handen rollen.

Houdbaarheid: 1 maand in plastic, buiten de koelkast.

toevoegen van kleur (ik gebruik een druppeltje olieverf in een bolletje zo groot als een tennisbal. Goed doorkneden

Niet teveel kleur toevoegen tijdens het drogen krimpt de massa een beetje en wordt de kleur harder.

om een mooi glad vlak te krijgen kun je de massa door een wringer halen, daarna uitsteken met een cirkel of ander vormpje,

Ook kun je met een koekjesspuit leuke sliertjes maken voor bv een sierrand of strikje op een potje

Hier gebruiken ze siliconen vormpjes voor standaard modelletjes. Ik heb die zelf nog nooit gebruikt behalve die van het A B C .

Als je het deeg goed uitrolt kun je er een rondje uitsteken en hiermee het dekseltje van een jam potje bedekken. Hierop kun je allerlei vormpjes kneden bv snoepjes namaken voor een snoepjes pot, of wattenstokjes of koffieboontjes, miertjes .

De massa krimpt iets als het droogt houd hiermee rekening. Plak figuurtjes vast met dezelfde witte lijm als in de massa. Gebruik je veel andere materialen bv gaas , tule die lijmen met hete lijm. Gemiddeld moet het product wat je gemaakt hebt 1 uur drogen. Om het mooier te maken kun je het lakken met spuitlak. Er staan heel veel voorbeelden op Internet maar via de site van http://www.modugno.com.br zijn ook mooie boeken te koop met duidelijke voorbeelden. Nou probeer maar eens. Het deeg is wit maar als je er geen verf aan toevoegt wordt het een beetje grauw als het droog is. Vandaar dat ik in de basis massa altijd wit toevoeg.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

fdbruijn november 6, 2007 - 1:03 pm

Ik zou graag het recept koud deeg/biscuit willen bekijken, maar krijg de algemene blogo pagina met links te zien. Doe ik iets verkeerd?

Mvgr,

Fdbruijn

Reageer
Elenea november 6, 2007 - 4:57 pm

@fdbruijn. Inderdaad kom je op een blogo pagina, maar daar moet je nog klikken op : download het bestand hier. Dan opent het recept en is het te printen of op te slaan in uw computer. Hartelijke groeten en veel plezier met het recept biscuit / koud deeg.

Reageer
Fdbruijn november 20, 2007 - 2:43 pm

Heb het voor elkaar gekregen, bedankt!

Mvgr,

Fdbruijn

Reageer
jose december 3, 2007 - 8:03 pm

Heb het recept voor biscuit/koud deeg uitgeprobeerd, maar het lukte niet zo goed, is er iemand die het ook heeft geprobeerd met goed resultaat?
groetjes

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Adblocker gevonden

Hobby.blogo.nl is een gratis website. We kunnen deze gratis aanbieden omdat we advertenties op onze website hebben. Zou je je Adblocker uit willen zetten? Dank voor je begrip.