U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » allerlei » Dieren fotograferen handige tips en weetjes

Dieren fotograferen handige tips en weetjes

Geschreven door Elenea

Dieren fotograferen handige tips en weetjesDieren fotograferen handige tips en weetjes. Tijdens een vakantie op een tropisch land of een dagje naar de dierentuin is het fotograferen van dieren leuk en uitdagend. Je kunt ze niet vragen of ze even netjes stil willen blijven zitten en je zult het dus veelal moeten hebben van gelukstreffers. Toch zijn er dingen waarmee je rekening kunt houden die je succeskans aanzienlijk vergroten bij het dieren fotograferen! De volgende tips helpen je op weg.

Dieren fotograferen handige tips en weetjes

Blijf op afstand
In het wild moet je erg uitkijken dat je de dieren niet laat schrikken met je plotselinge aanwezigheid. Eén verkeerde beweging en de vogel is (soms letterlijk) gevlogen! In de dierentuin zal het dier niet erg ver kunnen vluchten. Het is natuurlijk hoe dan ook beter om de dieren niet lastig te vallen. Het kan per dier en situatie verschillen hoe dichtbij je kunt komen. Hoe dan ook is een telelens voor het fotograferen van dieren zeer nuttig. Je kunt dan op relatief grote afstand nog scherpe foto’s maken Nog een voordeel is dat je de scherptediepte kunt beïnvloeden door je diafragma in te stellen.

Natuurlijk licht
Het gebruik van een flits is veelal niet aan te raden. De dieren kunnen hiervan schrikken en vaak krijg je ook een wat onnatuurlijk effect op bijvoorbeeld de vacht of de ogen. Natuurlijk licht voldoet meestal het beste! Het is veelal een goed idee om voordat je op pad gaat het weerbericht te bekijken, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten qua lichtval en de hoeveelheid bewolking. Als je in de vrije natuur foto’s gaat maken kun je bijvoorbeeld vaak het beste bij zonsopgang of zonsondergang op fotojacht gaan – de dieren zijn dan meestal actiever en je hebt minder last van ‘hard’ licht. Mocht het natuurlijke licht niet meewerken dan kun je nog wat spelen met de instellingen van je camera. Het verhogen van de ISO-waarde kan al enigszins helpen.

Dieren fotograferen is ook een kunst

Geduld is een schone zaak
De beestjes zullen niet mooi voor je lachen op commando, noch zullen ze elkaar omdat jij dat wilt een liefdevolle omhelzing geven en met een vertederende blik de camera in kijken. Nee, jij wilt die foto, en je zult er moeite voor moeten doen! Wat kan helpen is in de dierentuin een paar dieren uitkiezen waarvan je graag een mooie foto wilt maken. Bestudeer dan eerst even hun gedrag. Je kunt ook informatie over hun gedrag vragen aan de verzorger. Op die manier kun je een beetje anticiperen op wat ze zullen doen en gericht wachten op het perfecte fotomoment.

Focus!
Je maakt een foto van het dier, dus de rest is niet zo van belang! Om de focus op het dier in kwestie te zetten kun je bijvoorbeeld de scherptediepte aanpassen waardoor de achtergrond vervaagd en je onderwerp scherpt blijft. Het is vaak leuk om te proberen een connectie met het dier vast te leggen. Het is dan belangrijk dat je je op ongeveer dezelfde hoogte bevindt, zodat je de foto een beetje vanuit het perspectief van het beestje maakt. Probeer contact te vinden met de ogen voor het creëren van een persoonlijke connectie.

Speel en oefen
Oefening baart zoals altijd kunst, en met de vele extra functies en mogelijkheden die camera’s vandaag de dag bieden kun je van alles uitproberen! Zo hebben de nieuwste
sony cyber-shot-digitale-camera’s vaak een sweep panorama functie waarmee je, terwijl je de camera meebeweegt, een gehele panorama-foto kunt maken. Er zijn genoeg opties, dus ga lekker aan de slag!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com