U bevindt zich hier: Home » wonen en decoreren » doe het zelf allerlei » Stapvoorstap glasinlood paneel maken

Stapvoorstap glasinlood paneel maken

Geschreven door Elenea

Stapvoorstap glasinlood paneel makenStapvoorstap glasinlood paneel maken. Om te beginnen kies je een eenvoudig ontwerp met rechte lijnen uit een patronenboek, maar je kan ook zelf het patroon ontwerpen. Je tekent jouw patroon in de juiste maat op milimeter papier. Geef op het patroon aan waar je welke glassoort wilt gebruiken. Hou bij je ontwerp rekening, dat een gedeelte van je glas in het loodprofiel verdwijnt.

Stapvoorstap glasinlood paneel maken

Teken met een watervaste stift het formaat op het glas.
Doop de glassnijder in de snijolie, leg de snij liniaal langs de watervaste stiftlijn en trek een vloeiende snijlijn over het glas. Hoe vloeiender, hoe beter je het glas kunt breken.
Klem het glas tussen duim en wijsvingers en zet er zachtjes druk op tot het glas breekt.
TIP: je kan ook met een stukje hout over de onderkant tikken van de snijlijn, want dan breekt het glas vanzelf op de snijlijn.

Spijker twee latjes, in een hoek van 90 graden, in de linkerbovenhoek op je werkplank. Leg je patroon op de werkplank en start met het opzetten van je glas in lood. Snij de randprofielen op maat met de loodsnijder. Met de lood-open-haler kan je het profiel verder iets openen, zodat het glas er later makkelijker in geschoven kan worden. Zorg er voor dat bij iedere loodverbinding het lood in het vorige profiel schuift, zodat je sterke verbindingen maakt.

Het eerste ruitje doe je in de hoek. Als een puzzel bouw je het glas in lood op. Je zet steeds het glas in lood vast door voorzichtig een spijkertje naast het glas een klein stukje in je werkplank te slaan. Bij een nieuw profiel, verwijder je de spijkertjes. Is je glas in lood paneel klaar, dan sluit je met twee latjes, die je weer vastspijkert in je werkplank.

Je gaat nu iedere verbinding met de verwarmde soldeerbout (tot 370 gaden !!!, anders smelt ook het lood van de profielen) solderen. Je legt het soldeerlood op een kruispunt van loodprofielen en je smelt het er met de soldeerbout overheen. Als alle kruispunten gesoldeerd zijn, keer je je glasinlood paneel en je herhaalt deze procedure aan de andere zijde.

Nu zie je dat er tussen het glas en het lood ruimte zit. Deze ruimte vul je op met de glas in lood-kit met behulp van een rubberen spatel of harde kwast. Daarna druk je het lood voorzichtig tegen het glas en het te veel aan kit uit de ruimtes. Poets het schoon met het zaagsel.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Karlina juni 18, 2009 - 1:17 pm

Hallo,

Ik ben op zoek naar glas in lood strips om op de ruitjes van een buffetkastje te plakken. Wie weet waar ik die kan kopen?
BVD!
Hartelijke groet,
Karlina

Reageer
Elenea juni 19, 2009 - 4:59 pm

@Karlina. Voor glas in lood materialen surf je naar de glas-in-lood-shop.nl

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com