U bevindt zich hier: Home » breien haken naaien borduren » Punnikdraad punniken en ketting maken

Punnikdraad punniken en ketting maken

Geschreven door Elenea

Punnikdraad punniken en ketting makenPunnikdraad punniken en ketting maken. Punniken is een leuk tijdverdrijf. Heb je uiteindelijk een  lange punnikdraad, dan maak je bijvoorbeeld een kleurrijke ketting, armband of leuke figuurtjes.

Punnikdraad punniken en ketting maken

Bij deze techniek bewerk je een (wollen) draad tot een holle streng. Je gebruikt daarbij een punnikklosje en een haaknaald. Het is een eenvoudige vorm van rondbreien.

Punniken doe je zo:

Bij aanvang van het punniken wordt het begin van de draad van bovenaf (de zijde met de spijkers) door het gat gestoken. Het uiteinde steekt aan de onderzijde een eindje uit, zodat de streng onder spanning gehouden kan worden. Voor het maken van de beginlussen zijn diverse mogelijkheden:

  • De draad wordt achtereenvolgens eenmaal om het eerste spijkertje gewonden. Het klosje wordt met de klok mee linksverdraaid tot het tweede spijkertje vooraan is, daarna op dezelfde wijze om het tweede en alle volgende. Er is zo een vierkant van draad ontstaan met de hoekpunten tegen de binnenzijde van de spijkertjes.
  • De draad wordt met de klok mee achter een spijkertje gehaakt. Het klosje een halve slag gedraaid en de draad in dezelfde richting achter het tegenoverliggende spijkertje. Dan wordt de draad om het in de wikkelrichting naastliggende spijkertje gehaakt en het tegenoverliggende spijkertje. Er is zo een kruis van dubbele draden ontstaan.

De richting van de lussen ….. lees verder

Wat kan je maken met de gepunnikte draad?

 

Hoe punniken

Kinderen kunnen als snel vorkbreien (punniken) met een breivork

Bloemen maken met punnikdraad

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com