U bevindt zich hier: Home » De zoektocht naar de perfecte envelop

De zoektocht naar de perfecte envelop

Geschreven door Constance

Wie herkent dit niet? Je moet iets opsturen, maar een gewone envelop past niet. De redenen kunnen verschillend zijn; je documenten zijn te groot of te dik. Of datgene wat je wilt opsturen is breekbaar of mag niet gekreukt worden. Maar waar kan je dan terecht voor de juiste envelop?

Bij Enveloppenland kan je veel verschillende enveloppen kopen. Zij hebben een ruime keuze, want je kan niet alleen kiezen uit verschillende formaten, maar ook uit diverse kleuren en materialen.

De geschiedenis van de envelop
Het woord envelop is afgeleid van het Franse woord envelopper en dit betekent omhullen of omsluiten.
En al in 2000 jaar voor Christus werden er ‘enveloppen’ gebruikt, alleen waren dit kleiblokken, dierenhuiden of papyrus.

Halverwege de 19e eeuw werd de envelop ontwikkeld, zoals wij deze nu nog kennen. In 1835 bracht de Brit Bewer de eerste enveloppen in de handel. Alleen hadden deze nog geen standaardmaten.
Aan het einde van de 19e eeuw is men begonnen met standaardiseren. Dit ging door middel van benamingen met daar gekoppeld de afmetingen, zoals de Billet (95 x 120 mm.), de Kwarto (125 x 155 mm.), de Groot Kwarto (130 x 165 mm.), de Cabinet (105 x 230 mm.), en de Klein Cabinet (100 x 190 mm.) ook wel de directie-enveloppe genoemd.

Verder ontstond in dezelfde periode ook andere soorten enveloppen, zoals
a. de Dienst-Envelop. Dit is de grote gele envelop met de sluiting aan de lange kant (de portefeuille-sluiting). En de Dienst-Envelop werd uitgevoerd in wel 25 verschillende afmetingen, variërend van 115 x 195 mm. tot 185 x 280 mm.
b. de Acte-Envelop. Dit is een lange smalle envelop met de sluiting aan de korte kant (de zak-sluiting). Deze werd uitgevoerd in wel 12 verschillende afmetingen, variërend van 150 x 235 mm. tot 230 x 350 mm. En zij waren ook te koop met een patentsluiting (koperen sluiting) of een koordsluiting.

Nog later in de 20e eeuw zijn de vensterenvelop, het loonzakje en de monster envelop bedacht. En in de 2e helft van de 20e eeuw is men begonnen met de invoering van de formaten volgens de ISO269 en de DIN678 norm, zoals deze nu nog steeds gebruikt wordt.

Welke envelop heb ik nodig bij het versturen van een A4-tje?
Om datgene dat je wilt opsturen goed te laten passen, moet je minimaal 5 mm ruimte rondom aan te houden. En dit is een handig ezelsbruggetje, zorg ervoor dat de envelop die je gebruikt minimaal 1 cm. hoger en breder is dan de inhoud.

De standaard vel papier is A4, en dit papier wordt meestal een tot tweemaal gevouwen, behalve als het belangrijke documenten of papieren zijn. Ongevouwen A4 papieren passen het beste in de EA4 of een C4 enveloppen.
Wanneer een A4 vel dubbel wordt gevouwen, krijg je A5. En deze papieren passen het beste in EA5 of C5 enveloppen.
Heb je een brief, dan wordt deze meestal tweemaal gevouwen, en dit is A6 formaat. Voor brieven is de EA6 en de A6 de juiste keuze.
Wil je je document op de zogenaamde Dinlong manier vouwen, ofwel in drieën? Een geschikte envelop is dan EA5/6 en de C6/5. Dit geldt ook voor C5/6 envelop.

Ik wil kwetsbare artikelen opsturen, wat nu?
Voor het opsturen van foto’s, boeken, cd’s, ingelijste prenten en andere kwetsbare zaken, kan je het beste luchtkussen enveloppen gebruiken, ook wel bekend als bubbeltjes envelop.
De binnenkant van de envelop is voorzien van kleine luchtkussentjes die schokken kunnen absorberen. En hierdoor is je kostbare cadeau veel minder kwetsbaar en is de kans op beschadigingen veel kleiner.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com