U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » kleuren, papier, karton » Hoe marmeren, marmerpapier en sierpapier maken

Hoe marmeren, marmerpapier en sierpapier maken

Geschreven door Elenea

Hoe marmeren, marmerpapier en sierpapier maken. Je laat in een grote platte bak gevuld met water, met terpentijn verdunde drukinkt of olieverf drijven. Door met een satéprikker in de drijvende verf een bepaald terugkerende beweging te maken ontstaat jouw vorm. Hierop leg je papier en de verf trekt in het papier. Voorzichtig eruit halen en laten drogen. Klaar is Kees, marmerpapier. Ik gebruik het om eigen gebonden boeken te bekleden of als origineel cadeaupapier.

Hoe marmeren, marmerpapier en sierpapier maken

In vond een fotoreportage van de procedure van het maken van wierookdoosjes. Deze doosjes worden bekleed met marmerpapier.

Werkuitleg marmeren
Benodigdheden: schrijfmachine papier, platte schaal of bak ( minimaal 4-5 cm diep),  behangerslijm, verf (blockprint op oliebasis), gereedschap voor het maken van het marmerpatroon (vork, kam, breinaald, tandenstoker, satéprikker)

 1. Maak de behangerslijm aan. Het geheel moet wat stroperig zijn.
 2. Doe de lijm in de platte bak (schaal)
 3. Komen er luchtbelletjes aan de oppervlakte, dan moet je die verwijderen. Leg een stukje krantenpapier op de lijm en trek het krantenpapier langzaam weer weg.
 4. Breng de verf in druppels aan op het oppervlakte van het lijm-bad, en wacht tot de druppels verf iets in elkaar overlopen.
 5. Met een kam of satéprikker kras je in een bepaald patroon door de verf heen.
 6. Leg nu het papier glad op de oppervlakte en let daarbij op dat er geen luchtbelletjes onder komen.
 7. Verwijder het papier weer met beide handen en even laten drogen …….
 8. De lijm onder de kraan er vanaf spoelen
 9. Het papier op een oude krant laten uitdruppelen
 10. Je kan eventueel een tweede afdruk maken ……
 11. Verwijder de verf uit het bad met krantenpapier, doe er weer nieuwe verf in en herhaal het proces voor nieuw marmerpapier met een andere kleuren en motief.
 12. Na een droogtijd van maximaal 2 dagen kan het gemarmerde papier glad gemaakt worden. Door er een blanco papier op te leggen en het tussen een dik boek of onder enkele zware boeken enkele dagen te laten liggen wordt je marmerpapier mooi glad.

Je kunt niet alleen papier marmeren, maar ook zijde, kunstzijde en hout zijn geschikt om te marmeren.

Hoe marmeren, marmerpapier en sierpapier maken / BRON: 123rf.com

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Dafna januari 29, 2010 - 7:20 pm

Wat leuk!
Ik verkoop het zelf op mijn webwinkel…..
Trouwens, erg interesant website.

Groetjes,
Dafna

Reageer
Claudia februari 4, 2013 - 12:14 pm

Wat ik nu mis is hoe je alles weer op een milieuverantwoorde manier reinigt en opruimt. Het lijkt me niet de bedoeling dat dit met verfrestanten en al door de gootsteen gaat toch?

Reageer
Elenea februari 4, 2013 - 2:12 pm

@kolkhaandvaardigheid. Wat je met de verfresten naar toe kan, lees je bij de website van iedere gemeente en bij afvalinzameling/oliehoudend-afval

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com