U bevindt zich hier: Home » feestdagen » Palmpasenstok maken en wat vieren we

Palmpasenstok maken en wat vieren we

Geschreven door ellenhobby
Palmpasenstok maken en wat vieren we

Palmpasenstok maken en wat vieren we. Vroeger werd alleen op de katholieke school Pasen uitgebreid gevierd met de Palmpasenstok en een rondje rond de kerk. Aan het eind werden de stokken weggegeven aan zieke kinderen of aan oude mensen.

Palmpasenstok maken en wat vieren we

Het lopen met Palmpaastakken is een oud gebruik dat alles te maken heeft met de intocht van Jezus in Jeruzalem. Alle mensen legden toen takken op de weg, waar Jezus op zijn ezel overheen reed.

Inmiddels maken veel kinderen een palmpaasstok en maken zij zieke kinderen en oude mensen blij met hun palmpaasstok.

Als basis van de Palmpaasstok gebruik je een houten kruis. Deze maak je door twee takken of stokken met draad en/of spijkers als een kruis aan elkaar te bevestigen. Eigenlijk hoort er ook nog een ring/hoepel aan de paasstok. Deze hoepel wordt met touw (raffia) aan de stok vastgemaakt.
De stok of het kruis kun je omwikkelen met repen(geel) crêpepapier. Aan de tak, of aan de ring hang je slingers. Deze kunnen gemaakt zijn van gedroogd fruit, spekkies of ander snoepgoed. Maar je kunt er ook slingers aan vastmaken die zijn gemaakt van getekende en ingekleurde figuurtjes. Rijg deze aan een lange draad en hang ze aan de tak.

Bovenop de Palmpaastak hoort het broodhaantje. Dit kan je kant-en-klaar kopen bij de bakker, maar ook heel eenvoudig zelf maken. Volg de voorschriften die staan op een pak wittebroodmix en kneed van het deeg een haantje. Druk aan weerszijden van de kop een rozijn in het deeg als oogjes. U kunt het broodhaantje ook van speciaal ‘speel’brooddeeg maken. Hier zit extra veel zout in, waardoor het haantje niet eetbaar is, maar wel extra lang houdbaar.

Let erop dat je de tak niet te zwaar maakt. Zeker niet als de tak door een kind moet worden gedragen. Hou ook plastic zakken bij de hand om het broodhaantje te beschermen tegen eventuele regenbuien.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com