U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » kleuren, papier, karton » Papier maken van versnipperd oud papier

Papier maken van versnipperd oud papier

Geschreven door Elenea

Papier maken van versnipperd oud papier. Papier maken doe je als volgt: Versnipper oud papier zoals kranten of tijdschriften in kleine stukjes. Voor een voorraad pulp heb je 1versnipperd  tot 1 1/2 kilo droge kranten nodig. Week deze snippers een nacht in water in een zinken emmer, teil of wasbak van hard plastic.

Papier maken van oud papier

Het geweekte papier giet je af in een (oude) zeef en de massa doe je weer terug in de emmer. Met een staafmixer of de verfmenger roer je tot een papachtige pulp.

Vul een tweede bak voor iets meer dan de helft met water en roer hier een paar handen vol met pulp doorheen. Je bepaalt hiermee zelf de dikte van je vellen papier, hoe meer pulp, hoe dikker je zelfgemaakte papier.

Papier maken en scheppen

Met een schepraam van  bijvoorbeeld 30 bij 20 cm (een houten raam met gaas ertussen) en daarop het open raam schep je de pulp op, met een vloeiende beweging naar je toe, je tilt het raam uit het water en schudt het voorzichtig heen en weer. Er vormt zich een vlies (papier) op het gaas.
Leg een vel schuimplastic van 30 bij 20 cm op een houten plankje en leg daar een vilten lap op.
Draai het schepraam met de papiervlies voorzichtig om op het vilt (eerst een zijde en dan in het geheel). Dit kan je een paar keer herhalen, zolang je vilt hebt, dus : vilt, vel, vilt, vel etc.

Voordat je dit stapeltje gaat persen door middel van zware voorwerpen, dien je eerst het schuimplastic te verwijderen. Het plankje blijft onder de stapel en met een tweede plankje dek je het stapeltje af.

Na ongeveer 2 1/2 uur verwijder je voorzichtig de zware voorwerpen en de viltjes. De natte velletjes papier hang je aan een waslijn te drogen.

TIP 1 : Bewaar de pulp niet nat, maar laat de pulp in een zeef uitlekken en maak er goed uitgeknepen proppen van die je goed laat drogen. Deze proppen kan je een volgende keer weer gebruiken door ze in het water uit elkaar te laten vallen.

TIP 2 : Papier kan je ook maken van (oud) textiel, meer lezen bij papier/handgeschept

Papier maken van oud papier

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com