Recept snoephuisje koekhuisje winterhuisje. Om het huisje in elkaar te zetten gebruik je een lijm die gemaakt is van een oplossing van water en poedersuiker. Het is een plakkerig ‘sausje’ die ook wel suikerglazuur wordt genoemd. Je smeert de te plakken onderdelen met behulp van een kwastje vast. Zodra de lijm droog is, zit het snoep aan elkaar vast.
De lijm maak je dus met water met veel poedersuiker, in een verhouding van ongeveer 1 : 6,5
Recept snoephuisje koekhuisje winterhuisje
Benodigdheden
500 gr zachte boter
500 gr bruine suiker
950 gr bloem
25 gr bakpoeder
10 gr zout
4 tl gemberpoeder
4 tl kaneel
1 ½ tl kruidnagel
1 tl peper
Werkwijze
Meng de boter en de suiker tot een romig mengsel en voeg de bloem, zout en kruiden toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
Rol stukken deeg uit tot ongeveer 4.5 cm dik. Leg de mal (de werktekening) op het deeg en snij het huisje uit het deeg. Snij ook de raampjes open.
Leg de uitgestoken stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het deeg een ruim kwartiertje drogen. Bak het deeg krokant in 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven op 170 graden. Laat het afkoelen op een rooster.
Voor de glazuur zeef je 200 gram poedersuiker in een kom en je roert er beetje bij beetje water bij tot een dik papje. Hiermee kan je op de koek tekenen met een spuitzakje en plak je de koek aan elkaar om het huisje in elkaar te zetten.
TIP
Voor roze glazuur : 3 eetlepels bessensap
Een gelig glazuur : 4 eetlepels geconcentreerd sinaasappelsap
Oranje glazuur : 4 eetlepels sinaasappellimonadesiroop
Maak zelf een spuitzakje van vetvrij papier, klik op spuitzakje-van-vetvrij-papier