Gerelateerde artikelen

  • Hoe decoratieve ballen maken met mooi papier Hoe decoratieve ballen maken met mooi papier
  • Decoratie tak of bloementak maken Decoratie tak of bloementak maken
  • Doosje vouwen in hart vorm met vouwblad Doosje vouwen in hart vorm met vouwblad
  • Online gratis tekenlessen helpen je verder Online gratis tekenlessen helpen je verder
  • Sjabloneren en sjablonen printen Sjabloneren en sjablonen printen
  • Sneeuwbal kerstbal maken van garen Sneeuwbal kerstbal maken van garen
hobby

Stap voor stap stekken, zachte en hardhout stekken

BRON: flowers.about.com

In maart krijgen we weer de tuinkriebels. Maart is ook de juiste maand om te stekken. Maar hoe doen we dat ook al weer? Zachte stelen kan je wortels laten krijgen in een laagje water en  ‘hardhout’ stekken doe je als volgt.

Je snijdt een scheut van 15 – 30 cm af. Je haalt de onderste blaadjes (die anders in de aarde komen) er af en zet het stekje voor de helft of tweederde deel in stekgrond.
Doe er een plastic zakje overheen en zet op een lichte plek en NIET in de zon.
Iedere dag til je even het plastic om om te luchten en als er worteltjes aan je stekkie komen, kan je het plastic zakje verwijderen.
TIP: je kan ook stekpoeder kopen, dat zorgt er voor dat de wortels zich sneller vormen.

Een hortensia stekken kan in de zomer, de winter en de lente. De zomerstek vormt het snelst wortels. Hortensia stekken kan op twee manieren :

  1. Snij een stuk stengel vlak onder een oog af. Verwijder alle bladeren door te knippen of te trekken. Plaats de stekken in stekgrond of in een mengsel van turfmolm en zand. In ieder geval afdekken met glas of plastic en regelmatig luchten. Het vormen van wortels duurt ongeveer een week of drie. Als de groei er in komt is het tijd de planten te verpotten.
    LET OP: Zomerstekken het eerste jaar het beste vorstvrij overwinteren.
  2. De hortensia is ook te vermeerderen door afleggen. Je buigt een tak van de hortensia naar de grond, leg er een steen op. Eventueel wat extra tuingrond om de steen leggen zodat de stengel goed bedekt is. Na twee jaar zal de aflegger wortels hebben. De stengel doorknippen en de jonge plant voorzichtig uitgraven en verplaatsen.
YouTube voorvertoningsafbeelding