U bevindt zich hier: Home » moeders » Hersenen in verbouwing

Hersenen in verbouwing

Geschreven door

Van artikelen met de titel “Hersenen in verbouwing” in (wederom) het maandblad J/M  krijg ik geen genoeg.

De oorzaak van het gedrag van pubers wordt al jarenlang verklaard door hormonen. En daar komt dan nu nog bij dat de hersenen blijkbaar nog lang niet zijn volgroeid.Hoogleraar_'Jip_&_Janneke_leerstoel'__benoemd_268_cartoon_folia_33

Een stukje uit het artikel: rond de 12 jaar zijn de hersenen nog niet – zoals altijd gedacht werd – volledig ontwikkeld. Juist tussen de 10 en 20 jaar maken de hersenen een enorme groeispurt door. Tel daar nog eens de hormonale veranderingen die tussen de 10 en 16 plaatsvinden bij op, en het gedrag van pubers is opeens veel beter te verklaren én te begrijpen. ?

Ik heb geen idee wat waarheid is. Weet wel dat ik er MIJN waarheid uithaal en voor mezelf verklaar waarom het soms zo compleet redeloos knettert hier in huis.

Mijn persoonlijke toevoeging (als ervaringsdeskundige pubermoeder): blijf bij je eigen intuïtie. Die pubers weten je onwaarschijnlijk knap met argumenten om de tuin te leiden. Hierdoor ga je als moeder toch twijfelen. Niet doen. Blijf ze serieus nemen, maar hou wel vast aan je standpunt (zolang deze redelijk is natuurlijk). Mijn jongens zijn al meer dan eens boos weggelopen. Dan blijf je met buikpijn achter. En wat blijkt: zij zijn het snel vergeten en komen in hun kamers (waar ze eerder de deur nog keihard dichtsloegen) tot inzicht. Als de boel is gekalmeerd, spreken we nog wel altijd even luchtig na.

Niets zo ontroerend als een uit de kluiten gewassen puberlijf die zijn moeder een knuffel geeft…………

En 1 troost: ze worden allemaal ouder en wijzer.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com