U bevindt zich hier: Home » eropuit » Persoonlijke tafelkleden met een verhaal

Persoonlijke tafelkleden met een verhaal

Geschreven door Elenea

Een nieuwe zomerexpositie in Museum de Kantfabriek in Horst. Een tentoonstelling over tafelkleden met een verhaal.
Wie vanuit het centrum van Horst via de Americaanseweg het dorp verlaat ziet aan de rechterkant het markante pand: de vroegere Zuid Ned. Kantfabriek N.V. Tegenwoordig Museum de Kantfabriek. Een museum uniek in zijn soort, omdat bij weinig musea de naam de lading zo dekt als hier. Het museum dat o.a. het vervaardigen van kant toont, ís ook gevestigd in een voormalige kantfabriek. Tot voor kort werden de bijna antieke kantklosmachines van de kantfabriek nog dagelijks gebruikt om uit duizenden ragfijne draadjes kant te produceren.

Een deel van deze machines is bewaard gebleven en is echt werkend te bezichtigen. De machines zorgen voor een ware beleving. Daardoor waant men zich in de textielindustrie van de vorige eeuw; ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademen. Een verrassend moderne museumpresentatie brengt u verder op de hoogte van de textielindustrie in Horst en omgeving. Bovendien zijn dagelijks ( behalve op maandag ) rondleidingen in het museum.

Wisseltentoonstelling : “Het tafelkleed vertelt”.

Naast de vaste expositie zijn er de zeer verrassende wisseltentoonstellingen. Nu  loopt er de expositie “Het tafelkleed vertelt”. Mensen tot in de verre omgeving werden uitgenodigd om hun tafelkleed uit te lenen aan het museum. Het idee van het museum was nl. om een verbinding te leggen tussen tafelkleden en de bijzondere verhalen die er bij horen. Vele families hebben een tafelkleed dat al jaren wordt doorgegeven van de ene op de andere generatie. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn: bijvoorbeeld omdat het geborduurd is door oma of omdat het is verkregen in omstandigheden die heel speciaal zijn. . De volgend anekdote is daar een voorbeeld van.

Het damasten tafelkleed dat bij ons op tafel lag bij speciale gelegenheden, was afkomstig van een schip. Ingeweven waren de letters Anchor Line. Ook in de handdoeken en het badmatje was deze naam ingeweven. Het mooie glanzende damasten tafelkleed was een erfenis uit het schip “”de Caledonia””, dat als studenten huisvestingsboot in de zestiger jaren in Amsterdam aan het Stenen Hoofd lag aangemeerd. Mijn zus en haar man waren de beheerders op het schip en woonden in de kapiteinshut. Het was er luxe ingericht en bij de inboedel hoorden ook de damasten tafelkleden en servetten en ander huishoudelijk linnen. Nog steeds gebruik ik met kerstmis het tafellaken dat al wat begint te slijten, maar de geschiedenis die bij dit tafelkleed hoort is net zo belangrijk als het kleed zelf. De fantasieën die je hebt, als je bedenkt dat het schip grote reizen heeft gemaakt en dat er aan jouw tafelkleed belangrijke mensen hebben gegeten en gedronken. Het zal niet lang meer bruikbaar zijn als glanzende tafelbedekking, het slijt en wordt rafelig, maar bewaren zal ik het nog wel. Het moet nu ongeveer 60 jaar oud zijn en het schip is in de 70er jaren gesloopt, in Duitsland;

Na de oproep om een tafelkleed in bruikleen te geven met het verhaal hoe het tot stand kwam of wat het heeft meegemaakt, kwam een stroom van lakens en verhalen binnen die verwerkt zijn tot een bijzonder levendige expositie van werk van huisvrouwen, kunstenaars en studenten van de Academie Beeldende Kunst Maastricht.

De expositie : “Het tafelkleed vertelt“ is te zien t/m 25 september 2011 in Museum de Kantfabriek.

Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8, 5961 GP in Horst. T  077-3981650. E info@kantfabriek,nl . Geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen dagelijks terecht op afspraak. Voor verdere informatie bij museum dekantfabriek.nl

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com