U bevindt zich hier: Home » kinderboeken » Vijf tips om je kind te leren lezen

Vijf tips om je kind te leren lezen

Geschreven door Elenea

Sommige kinderen lezen simpele kinderboeken terwijl andere kinderen met dezelfde leeftijd al bezig zijn met het vierde deel van Harry Potter. Dit is helemaal niet erg want ieder kind leert op zijn eigen tempo. Maar hoe houdt u uw kind aan het lezen?
Hieronder staan vijf tips:

1.       Voorlezen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel worden voorgelezen het beter doen op school. Als u veel met uw kinderen leest verbreedt hun woordenschat en kunnen sneller ze verbanden leggen in zinsopbouw. Hun communicatievaardigheden verbeteren en ze gaan logisch nadenken.

2.       Moedig je kind aan om te lezen
Zorg er voor dat er genoeg leesmateriaal in huis is voor uw kind. U kunt boeken kopen of uw kind regelmatig meenemen naar de bibliotheek. Als uw kind bijvoorbeeld van geschiedenis houdt, zorg er dan voor dat er genoeg leesmateriaal over ridders in huis zijn.

3.       Dyslexie of concentratieproblemen?
Als uw kind moeite heeft met lezen zoek dan eerst contact met zijn of leraar op school. De meester of juf van uw kind heeft vaak een goed idee waardoor dit kan komen. Het kan zijn dat uw kind last heeft van dyslexie of concentratieproblemen. Op school zullen zij minder informatie tot zich nemen dan andere kinderen. Als dit zo is het belangrijk om uw kind goed te helpen. Er zal dus thuis extra veel geoefend moeten worden.

4.       Stel een dagelijks ‘leesuurtje’ in
Laat uw kind elke dag een uur lezen. Doe dit bijvoorbeeld op het moment dat u het eten aan het bereiden bent. Laat uw kind aan de keukentafel lezen zodat u in gaten kunt houden of het goed gaat. Ook kunt u zo makkelijk vragen stellen om er achter te komen of uw kind ook begrijpt wat hij of zij leest.

5.       Maak lezen leuk!
We leven in een tijd waarin er veel leuke dingen af komen op uw kinderen. Niet voor alle kinderen is lezen het leukste om te doen. Wees daarom niet bang om met de tijd mee te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de iPad of de computer om uw kind artikelen op te laten zoeken die hij of zij leuk vindt. Laat ze deze artikelen vervolgens hardop voorlezen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com