U bevindt zich hier: Home » baby, peuter, kleuter » Hoe hoofdluis voorkomen en behandelen

Hoe hoofdluis voorkomen en behandelen

Geschreven door Elenea

Hoe hoofdluis voorkomen en behandelen, met name na de zomervakantie wordt er relatief veel hoofdluis geconstateerd. De beestjes gaan niet mee in de koffer, maar door beperkte controle tijdens de vakantie wordt hoofdluis sneller verspreid. Bij een hoofdluisbesmetting rennen ouders vaak in paniek naar de apotheek of drogist. Helaas is er nog altijd onwetendheid over hoofdluis. Hoe wordt hoofdluis veroorzaakt, kan het voorkomen worden en hoe moet het behandeld worden, zijn veelvoorkomende vragen.

Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Het komt met name voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Jonge kinderen zitten met de hoofdjes vaak dicht bij elkaar, waardoor een hoofdluis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd loopt. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Het brengt geen ziekten over, maar kan wel veel ongemak veroorzaken, waaronder een vervelende jeuk. Besmetting met hoofdluis heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Hoofdluizen voelen zich juist het prettigst op een schoon hoofd.

Hoe hoofdluis voorkomen en behandelen

Kammen, kammen en nog eens kammen
Met een wekelijkse controle kun je de verspreiding van hoofdluis tegengaan. De haren zijn het beste te controleren op hoofdluis met een kam met plastic tanden. Voor het verwijderen van hoofdluizen en (dode) neten (eitjes van de hoofdluis) zijn metalen tanden nodig. Bij prioderm.nl zijn handige kaminstructies te vinden. Is er hoofdluis in de klas of in de buurt geconstateerd dan is naast extra controleren met een kam ook bescherming mogelijk met een preventieve spray. Ook handig wanneer (nog) niet iedereen binnen het gezin besmet is.

Behandeling hoofdluis
Hoofdluis verspreidt zich snel en moet daarom snel en effectief behandeld worden. Er zijn verschillende type producten verkrijgbaar als kammen niet volstaat of praktisch niet haalbaar is. Prioderm is al jaren het meest verkochte merk voor het behandelen én voorkomen van hoofdluis. De keuze voor een product is afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften. Vind je een korte inwerktijd belangrijk? Hoe sta je tegenover een nabehandeling? Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Prioderm biedt een volledige lijn effectieve producten.

Bij prioderm.nl vertelt de ‘productkiezer’ welk product het beste bij welke situatie en behoeften past. Op deze website zijn ook instructiefilmpjes te vinden voor juist gebruik van de producten. De producten van Prioderm zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist en via prioderm.nl.

Weten waar hoofdluis heerst?
Check luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar. Op deze manier blijft de radar up-to-date en worden andere ouders en scholen op de hoogte gebracht, zodat ze eventuele voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Wist je dat…

  • het niet (langer) nodig is om beddengoed, meubels en kleding te reinigen bij een hoofdluisbesmetting
  • dat nog veel scholen voorstander zijn van luizenzakken
  • hoofdluizen ongeveer drie millimeter lang zijn en één maand kunnen leven
  • hoofdluizen van mensenbloed leven door een paar keer per dag in de hoofdhuid te prikken
  • in één maand tijd een volwassen hoofdluis ongeveer 250 eitjes (neten) kan leggen
  • bij een eerste hoofdluisbesmetting jeuk pas na één tot twee weken op kan treden, als het aantal hoofdluizen toeneemt
  • hoofdluizen vooral houden van warme, behaarde plekken en daarom vaak achter de oren, in de nek en onder een pony zitten
  • een hoofdluisbestrijdingsproduct niet preventief gebruikt mag worden !!!!!

* Bron: RIVM

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com