U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Tips voor (nieuwe) eigenaren van huisdieren

Tips voor (nieuwe) eigenaren van huisdieren

Geschreven door Elenea

Staat u op het punt om een huisdier in huis te nemen, maar weet u niet precies wat u te wachten staat? Lianne Bovensteeg van Jumbopet.nl, een van de grootste online dierenwinkels van Nederland, geeft u in dit artikel een aantal tips om rekening mee te houden als u van plan bent een huisdier in huis te nemen.

Loslopende dieren
Wees bewust als je jouw hond, cavia, kat of ander zoogdier los door je huis laat lopen, want ze kunnen veel schade veroorzaken. Let op waar je snoeren laat en let ook op dat het dier niet in een ruimte kruipt waar hij niet meer uit kan komen (bijvoorbeeld onder de trap of onder het aanrecht). Voor kleine huisdieren zoals een konijn of een hamster is beter om een deel van de kamer af te zetten met een ren en er bij te blijven als u ze wilt laten rondlopen. Voor bijvoorbeeld een hond is het verstandig om hen een eigen ruimte te geven, bijvoorbeeld door een hondenhok in de tuin te zetten.

Samen in één hok
Hoewel het regelmatig voorkomt dat een konijn en een cavia bij elkaar in één konijnenhok zitten, is dit niet ideaal. Konijnen kunnen bacteriën bij zich dragen die dodelijk kunnen zijn voor de cavia. Daarnaast begrijpen ze elkaar niet, het konijn kan de cavia verwonden, ze hebben beide ander voer nodig en soms knabbelt de cavia aan de vacht van het konijn. Geef uw huisdier dan ook een soortgenoot als gezelschap!

Zwanger
In een gezin kan het nog wel eens voorkomen dat de moeder des huizes zwanger raakt. Mocht u een kat bezitten dan is het ten strengste afgeraden om zelf de kattenbak te verschonen. Katten kunnen via hun ontlasting een parasiet uitscheiden waar je ongeboren kind ziek van kan worden. Laat dat (toch al vervelende) klusje maar aan je man over! Mocht dat niet mogelijk zijn, trek dan plastic handschoenen aan bij het schoonmaken en was na het schoonmaken altijd je handen.

Mee op vakantie?
Vakantie! Voor velen het hoogtepunt van het jaar, maar wat doet gebeurt er met uw huisdier in de weken dat u weg bent. Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat, het meenemen van voldoende voer en de conditie van uw huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Een huisdier is in dit geval een onderdeel van het gezin en heeft, hoewel hij niet kan praten, invloed op de keuze van de bestemming.

Effect op gezin
Mocht u uw familieleden moeten overhalen om een huisdier te nemen dan kan het helpen dat uit onderzoek is gebleken dat het hele gezin (dus ook uw man!) profiteert van het hebben van een huisdier. Mensen met huisdieren bewegen meer dan mensen zonder dieren, daarnaast wijzen diverse studies uit dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Allemaal redenen om een huisdier aan te schaffen!

Lianne

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com