U bevindt zich hier: Home » eropuit » Grootste tassenmuseum ter wereld met unieke tentoonstelling

Grootste tassenmuseum ter wereld met unieke tentoonstelling

Geschreven door Elenea

Het Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.

Vanaf 20 november t/m 20 januari 2013 zijn bij Tassenmuseum Hendrikje tassen te zien van Olympe de Corato, een Franse ontwerpster die tassen maakt met de 18e-eeuwse Italiaanse techniek: Arte Povera. Hierbij worden klassiek en middeleeuwse scènes met lak vastgezet op vintage tassen uit de jaren ’40 tot en met ’80. Op deze manier komt een vergeten techniek tot leven in haar tassen. 

Olympe de Corato (42) studeerde af aan de Conservatoire National des Arts et Métiersin Parijs. Door een bezoek aan Venetië kwam ze in aanraking met de techniek van Arte Povera of Lacca Contrafatta: een laktechniek uit de 18e eeuw voor meubels, dienbladen en doosjes die geïnspireerd werd door de Chinese lakkunst en Chinoiserie. Meubels met Chinese lakkunst waren erg populair, maar duur en schaars en daarom werd deze techniek in Venetië geïmiteerd. Motieven en scènes werden op hout geplakt waarna ze meerdere malen werden gelakt. 

Olympe de Corato begon zo’n twee jaar geleden met deze techniek toe te passen op meubelstukken en later ook op vintage leren tassen. Inspiratie voor haar ontwerpen haalt ze uit haar reizen, (kunst) geschiedenis en kunstenaars. Op elke tas maakt ze een eigen motief of scene en de tas is daardoor uniek. Olympe de Corato woont en werkt in Parijs. Tassenmuseum Hendrikje exposeert de tassen van deze ontwerpster vanwege de bijzondere techniek toegepast op tassen. Met hun klassieke en middeleeuwse afbeeldingen op vintage leer zijn ze een unieke verschijning. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com