U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » allerlei » Wijn proeven bij het Gardameer

Wijn proeven bij het Gardameer

Geschreven door Elenea

Het Gardameer is met een omtrek van ruim 158 kilometer het grootste meer van Italië. Rond het meer groeien citrusbomen, oleanders en palmen. Heel populair zijn de Campings aan het Gardameer, waarvandaan je uitstapjes kan maken naar de leuke dorpjes en stadjes aan de rand van het meer en Romeinse ruïnes of middeleeuwse kastelen bezoeken.

Bardolino

Iedere wijnliefhebber die in de buurt van het Gardameer op vakantie gaat zal een tocht naar Bardolino moeten maken. Bardolino ligt aan de oostoever van het meer, in de schaduw van citrusbomen en oleanders. Al lang voor de Romeinse tijd, in de prehistorie, werd hier wijn gemaakt. Ook de olijfolie die hier wordt geproduceerd is van topkwaliteit.  In de wijnen uit Bardolino heeft iedere druivensoort een eigen rol: Corvina geeft sterkte en kleur, de Rondinelladruif bepaalt de karakteristieke frisse smaak, Molinara is verantwoordelijk voor het uitgesproken aroma, en de Negraradruif rondt het geheel af. Lichter van struktuur maar toch met een even karakteristiek vol aroma en een fruitige smaak is de rosé wijn uit Bardolino: de Chiaretto DOC.

Ook witte wijnen zijn sterk vertegenwoordigd in deze streek. Uit de zone tussen Lazise, Peschiera en Valeggio, rond Custoza, komt de Bianco di Custoza.  Dit is een zeer aromatische, droge en licht zure wijnsoort die voortkomt  uit de duivensoorten Trebbiano, Garganega, Tocai, Cortese, Malvasia, Riesling, Pinot Blanc en Chardonnay.  De Lugana DOC, afkomstig uit de streek tussen Peschiera de la Garda en Desenzano, heeft een hoog zuurgehalte omdat de druiven groeien op moeras- en kleigrond die rijk is aan micro-organismen en mineralen. Al in de tijd van de Romeinen werd deze wijn geproduceerd. Honderden jaren na dato was dit de meest geliefde witte wijn aan de hoven van de Longobardische en barbaarse koninkrijkjes in de buurt. De Lugana DOC wordt geproduceerd van de Trebbiano-druif met de toevoeging van maximaal 10% andere druivensoorten, waaronder Chardonnay.

Eropuit en meer.

Linda

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com