U bevindt zich hier: Home » allerlei eropuit » Impressionisme Festival in Normandië

Impressionisme Festival in Normandië

Geschreven door Elenea

impressionisme festival normandie 1Het Impressionisme Festival in Normandië is een prachtig festival waar je alle meesterwerken van grote kunstenaars kunt bekijken (van Monet tot Dior !) onder het genot van een heerlijk glas wijn en echt Frans stokbrood. Wat wil je nog meer? Omdat er zoveel te zien is tijdens dit evenement, vind je hieronder de highlights op een rijtje.

Kunstliefhebbers opgelet: het Impressionist Festival in Normandië is in volle gang tot en met 29 september.  Als onlosmakelijk element van de regio en dé inspiratie van de beroemdste impressionisten (waaronder natuurlijk Claude Monet) is water als thema gekozen voor de tweede editie van het festival. Een bezoek aan dit veelzijdige evenement is een lust voor de zintuigen, met meer dan 600 culturele activiteiten en festiviteiten voor alle leeftijden! Het programma van het Impressionist Festival biedt een unieke kans om de meesterwerken van Monet, Renoir, Van Gogh, Manet en Pissaro te zien, maar ook om te genieten van al het moois dat Normandië te bieden heeft. Wanneer je het Impressionist Festival in Normandië bezoekt, zijn er vijf evenementen die je zeker moet bezoeken. We hebben deze vijf evenementen voor je op een rij gezet, zodat je deze highlights niet mist tijdens je tour van deze inspirerende Franse streek!

impressionisme festival normandie 21. De meesters aan het werk
In Rouen worden 100 meesterwerken van de beroemdste impressionisten tentoongesteld in het Musée des Beaux-Arts. Tot en met 30 september kun je hier de meest toonaangevende kunstwerken met het thema ‘Reflecties op water’ bewonderen. Bekijk hoe elke kunstenaar dit thema zich eigen maakte en verwerkte in zijn creaties. Van Monet, Renoir, Caillebotte en Signac tot aan Cézanne, Van Gogh en fotografen Gustave Le Gray, Charles Marville en Peter Henry Emerson; allen werden zij geïnspireerd door reflecties in het water en hebben dit op hun eigen manier tot uiting laten komen in hun kunst. Als een van de beroemdste locaties in Normandië is Rouen en het Musée des Beaux-Arts een absolute highlight van het festival. Op de prachtige kathedraal in Rouen wordt tot 29 september elke avond een fantastische licht- en geluidshow geprojecteerd, die je niet mag missen!

impressionisme festival normandie 32. Daar aan de waterkant!
Het Musée des Beaux-Arts de Caen in het stadje Caen laat een prachtige tentoonstelling zien over een zeer dynamisch aspect van het impressionisme: de eerste schilderijen van landschappen met menselijke figuren daarin verwerkt. Tachtig schilderijen laten allerlei activiteiten rondom de zee en water laten. In het hart van de expositie is een speciale plek gecreëerd voor kinderen waar zij hun eigen kunsten kunnen laten zien met spelletjes en tekeningen. Het integreren van menselijke figuren in landschappen was een heel nieuw onderwerp voor de schilders van de negentiende eeuw, niet alleen in het schilderen, maar ook omdat strandactiviteiten toen net nieuw waren. Een heel onontdekt genre dus in die tijd! De tentoonstelling laat daarom zes thema’s zien: de pioniers van het genre (denk aan Boudin en Prinet), het strand, de boulevard, boten, zeilen en badgasten. Dit laatste thema is het hoogtepunt van de tentoonstelling, met meesterwerken van onder andere Renoir, Cézanne, Cross en Bazille.

impressionisme festival normandie 43. Kunst en wetenschap voor kids
Natuurlijk is er voor kinderen ook genoeg te ontdekken op het Impressionist Festival. Niets is leuker dan spelenderwijs te leren over kunst en wetenschap. In de H2o ruimte van het Espace de sciences de la Crea in Rouen is een speciale bootstudio gebouwd, net als Monet gebruikte. Deze bootstudio is ontwikkeld om het waterthema te benadrukken en geeft op speelse en interactieve wijze de expositie over kunst en wetenschap weer. Dit evenement is geschikt voor kinderen van  7 jaar en ouder en geeft inzichten in de relatie tussen visie en de kleurgebruik in schilderen. De expositie is te zien tot en met 22 september.

impressionisme festival normandie 54. Ontdek veelzijdig Vernon
Vernon is een klein dorpje gelegen aan de Seine. De bijzondere uitzichten en het landschap van het pittoreske dorp is een ware inspiratie geweest voor diverse Franse en buitenlandse schilders. Het ligt vlakbij Giverny, waar je een bezoek kan brengen aan het huis en de tuin van Claude Monet en het Impressionisme Museum. Hierdoor is Vernon een populaire schilderplek voor veel kunstenaars. Bezoek de brug en kerk van Vernon en zie zo met eigen ogen deze geliefde onderwerpen van schilderijen van onder andere Monet, Blanche Hoschédé-Monet en Bonnard. Daarna kun je de kunstwerken van deze grootmeesters bekijken in de expositie ‘Impressionist Vernon’ in het Musée A.G. Poulain in Vernon. De expositie is te bezoeken tot en met 22 september. Aan entertainment is ook geen gebrek in dit prachtige dorp! Elke week worden er op drie avonden openlucht-danscafé’s opgezet aan de linkeroever van de Seine. Aan de rechteroever van de rivier worden ook volop festiviteiten georganiseerd :  een geluids-en lichtshow, openlucht-filmavond op groot scherm, een klassiek concert: voor ieder wat wils! Ook kun je hier de speciaal beschilderde boten bewonderen. Deze boten zijn door kinderen beschilderd onder leiding van lokale kunstenaars. Vanaf 15 augustus zijn deze boten te zien op de Seine.

impressionisme festival normandie 65. Jadore Dior
Ook voor fashion-addicts en shopaholics is er genoeg moois te zien tijdens het Impressionist festival! In het Musée Christian Dior in Granville (tevens het dorp waar de ontwerper is opgegroeid) is een stijvolle expositie te zien waar je gegarandeerd heel erg hebberig van wordt. In deze tentoonstelling kun je wegzwijmelen bij diverse creaties en foto’s van de beroemde Franse ontwerper. Onder meer enkele foto’s van de tuin van Dior worden geshowd, om de invloed van natuur, licht en reflectie weer te geven in zijn ontwerpen. Ook worden er creaties van Maison Dior tentoongesteld van na de dood van Christian Dior om te laten zien dat de invloeden en inspiraties van de oprichter ook door zijn opvolgers werden gebruikt, zoals Yves Saint Laurent en Raf Simons. Tot en met 22 september kun je de tentoonstelling bewoneren in het Musée Christian Dior in Granville.

Normandië staat naast het Impressionist Festival ook bekend om haar heerlijke visgerechten. Om de regio (en het waterthema van het Festival) optimaal te beleven moet je vooral ook van de heerlijke lokale gastronomie proeven. Genoeg redenen om een trip naar het Impressionisme Festival te boeken!
Kijk ook op www.normandie-tourisme.fr/nl voor nog meer must-sees in Normandië.

Alena

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com