U bevindt zich hier: Home » buitenland » Brussel is vlakbij en boordevol verrassingen

Brussel is vlakbij en boordevol verrassingen

Geschreven door Elenea
Mini Europa in Brussel

Mini Europa in Brussel

Brussel is de hoofdstad van onze zuiderburen en wordt vaak geassocieerd met Manneken Pis en de grauwe bureaucratie van de Europese Unie. Terwijl het een bruisende stad is met een rijke geschiedenis, een authentiek middeleeuws centrum en een plek waar veel culturen zich vermengen. Dat laatste komt uiteraard door haar status als hoofdstad van Europa en als zetel van de Europese Commissie en het Europese Parlement (hoewel deze iedere maand voor vier dagen naar het Franse Straatsburg verhuist, een zinloze en geldverspillende excercitie).

Brussel en Matongé

Brussel is een veelzijdige stad. Aan de ene kant heb je het middeleeuwse centrum rond de Grote Markt. Dit plein is een van de mooiste van Europa,  Een paar straten verderop stikt het echter van de hippe clubs, bijzondere boetiekjes en designwinkels. Matongé, in de buurt van de Naamse Poort, is een Afrikaanse wijk die herinnert aan de Belgische koloniale overheersing van Congo. Honderd jaar geleden werd de immens grote kolonie vanuit deze buurt bestuurd. Nu hebben Afrikaanse immigranten de buurt overgenomen en overspoeld met exotische fruitstalletjes, kleurrijke stoffenwinkels en kleine restaurants waar in de keuken Congolese gerechten worden bereid met bakbananen, maniok, yam, aardnoten en verschillende pepers.

Chocolade en bier
Voor leuke winkels gaat u naar de Dansaertstraat, de Vlaamsesteenweg en de Karthuizersstraat voor zowel de internationale merken maar ook voorjonge onbekende ontwerpers. Het winkelpaleis Smets heeft maar liefst 4.000 vierkante meter vol met modeartikelen. Op het Vossenplein in de volkswijk Marollen wordt iedere dag een vlooienmarkt gehouden. De Grote Zavel heeft als taak om de naam van Belgische Chocolade hoog te houden met onder andere winkels van Godiva en Leonidas.

De Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele dateert uit de dertiende eeuw en doet met zijn beide afgestompte torens denken aande Notre Dame in Parijs. Het museum van Keizer Karel is gevestigd in een paleis dat in de middeleeuwen een van de mooiste paleizen van Europa was. Het heeft een mooie collectie schilderijen van Breughel, Rubens  en Titiaan. Ook het koninklijk paleis is leuk om te bezoeken. Brussel telt verder maar liefst drie musea die gewijd zijn aan bier, zoals de Cantillon-brouwerij waar onder andere Geuze en Kriek worden gebrouwen. En wie een weekendje vanuit een hotel Brussel wil verkennen kan natuurlijk niet om de Belgische patatten heen. Welk frietkot de beste van de stad is leidt regelmatig tot verhitte discussies. Die op de Kapellenmarkt of het Maison Antoine op het Jourdanplein worden vaak genoemd.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com