U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Huiselijk geweld melden, ook tijdens feestdagen

Huiselijk geweld melden, ook tijdens feestdagen

Geschreven door Elenea

slachtoffer huiselijk geweldHuiselijk geweld melden! ‘Huiselijk geweld is geen feest’ is het thema van de campagne die het ministerie van V&J (Veiligheid en Justitie) dit jaar organiseert. De feestdagen zijn voor veel mensen een fijne periode met extra tijd en aandacht voor familie en vrienden. Helaas kijkt niet iedereen uit naar de feestdagen en zijn de feestdagen niet voor iedereen een feest. Huiselijk geweld komt veel voor tijdens de feestdagen. Dit komt bijvoorbeeld doordat de voorbereidingen voor de feestdagen spanningen met zich meebrengen, mensen veel meer tijd met elkaar doorbrengen en meer alcohol wordt gedronken.

Huiselijk geweld tijdens feestdagen

Doorbreek de vicieuze cirkel van geweld en zoek hulp of advies.

  • Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld of je vermoedt dat mensen om jou heen worden mishandeld, is de eerste stap erover te praten met bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisarts.
  • Je kunt ook veilig en anoniem bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld voor vragen en advies op 0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut) of kijken op de website www.vooreenveiligthuis.nl. Het telefoonnummer is afgeschermd en komt niet herkenbaar op je telefoonrekening. En natuurlijk blijven alle gesprekken geheim.
  • Bij acute dreiging is het belangrijk dat je direct naar 112 belt.
  • wat doen bij huiselijk geweld stap voor stap in beeld

Geweld in huiselijke kring kenmerkt zich door onzichtbaarheid. Het geweld is veelal niet zichtbaar voor buitenstaanders en speelt zich af ‘achter de voordeur’. Veel mensen die hiermee te maken hebben, praten er liever niet over. Slachtoffers schamen zich, denken dat het hun schuld is of vinden dat het geweld wel mee valt.

Plegers zijn vaak bang voor de gevolgen van hulp zoeken.

Geweld in huiselijke kring stopt echter pas als iemand in actie komt en de vicieuze cirkel van geweld weet te doorbreken door erover te gaan praten en hulp en advies te V

Vrouwelijk slachtoffer aan het woord
Emina (pseudoniem) is een vrouw van midden dertig en ze heeft twee kinderen. Tijdens haar huwelijk is ze jarenlang mishandeld door haar partner. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ze durfde nooit hulp te zoeken of aangifte te doen bij de politie, omdat ze bang was voor de consequenties. “Ik dacht dat hij me misschien nog ergere dingen ging aandoen als ik hulp zou zoeken.” Ze kwam in een cirkel terecht, waarbij haar partner herhaaldelijk aangaf dat er verbetering zou komen. “Het spijt me, dit was echt de laatste keer”, werd haar beloofd. Op een gegeven moment geloofde ze zelf niet dat het ooit beter zou worden. Uiteindelijk durfde ze met hulp van familie en vrienden de stap te zetten om te scheiden van haar man. Maar hiermee waren haar problemen niet opgelost en de (psychische) schade die haar ex had aangericht. Nog steeds durfde ze geen hulp te zoeken. Totdat ze met een kennis over haar problemen praatte. Op advies van deze kennis heeft ze uiteindelijk hulp gezocht bij Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam.  Het Steunpunt Huiselijk Geweld heeft goed geluisterd naar haar problemen en haar vervolgens doorverwezen naar de Blijf Groep Amsterdam. De Blijf Groep Amsterdam biedt hulp op maat en de hulpverleners hebben Emina geholpen om weer zelfvertrouwen te krijgen en zich goed te voelen. Inmiddels voelt ze zich sterker dan ooit, volgt ze een opleiding en voelt ze zich eindelijk weer veilig. Achteraf denkt ze: ‘Had ik maar eerder hulp gezocht.’ Haar advies aan anderen is dan ook: blijf niet hangen in de situatie en zoek hulp. Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. Wees er snel bij, want dan kan het misschien nog goedkomen.

Praat erover, zoek hulp
Emel is niet de enige die te maken heeft met geweld in huiselijke kring. Het is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik van je partner of kind, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Voor veel mensen is het een taboe om over dit onderwerp te praten. Het is moeilijk om hulpverleners in je privéleven toe te laten als het thuis niet goed gaat. Volwassenen en kinderen die mishandeld worden, zitten gevangen in een vicieuze cirkel. Er is een periode dat het goed lijkt te gaan, maar is dat werkelijk zo? Want na verloop van tijd komt er toch weer een woede-uitbarsting, zo laat het persoonlijke verhaal van Pieter zien. Bijna altijd is hulp van buiten nodig om mishandeling voor altijd te laten stoppen.

Lees meer : Omvang van geweld in huiselijke kring

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com