U bevindt zich hier: Home » eropuit » Expositie in Museum de Kantfabriek in Horst

Expositie in Museum de Kantfabriek in Horst

Geschreven door Elenea

parament 1Expositie “De Hemel op Aarde” laat je een klein stukje hemel ontdekken. Het betreft een verzameling rijk versierde liturgische gewaden (paramenten) uit de collectie kunstschatten van de Sint-Lambertuskerk.
Deze kunstwerken, waarvan er enkele uit de 15e en 16e eeuw stammen, zijn van een hoge kwaliteit en representatief voor de ‘Gouden Eeuw’ van de regio Horst.
Heiligenbeelden sierden vaak de altaren, die door de Horster broederschappen en gilden waren opgericht. De religieuze objecten hebben hierdoor een band met het Horster verleden en de Horster gemeenschap. De beelden van Eligius, Severus, Crispinus en Crispinianus verwijzen naar de oude altaren van beroepsgroepen als smeden, textielarbeiders, schoenmakers en leerbewerkers. De collectie van de Sint-Lambertuskerk is aangewezen als Rijksmonument.
In opdracht van de Stichting Beheer Kunstschatten Sint-Lambertuskerk schreef historicus Wim Moorman hierover het boek ‘De Hemel op Aarde’. Dit imposante boekwerk wordt op 15 november 2013 gepresenteerd en is te bestellen via www.kerkschattenhorst.nl

Korting via uitmetkorting.nl/korting-de-kantfabriek

Expositie in Museum de Kantfabriek in Horst

parament 2Het oudste parament (liturgisch voorwerp dat van textiel is vervaardigd) dateert uit 1669 en is vervaardigd bij gelegenheid van de begrafenis van Wilhelmina van Bronckhorst, de echtgenote van kasteelheer Willem Vincent van Wittenhorst.
Er is speciale aandacht voor de door Humbert Randag (1895-1965) ontworpen paramenten. Hij maakte ook vele ontwerpen voor glas in lood en tekeningen in religieuze boeken. Een kazuifel en koorkap van zijn hand werden gedragen door deken Debeije bij de eerste steenlegging van de Sint-Lambertuskerk in 1951.
De getoonde paramenten zijn veelal met de hand geborduurd. De damaststoffen met veel goudborduursel geven het geheel een rijke uitstraling.

  • De tentoonstelling is van 16 november 2013 – 2 maart 2014 en wordt verlevendigd met filmbeelden van het rijke roomse leven in Horst die je zullen meevoeren door het verleden.

parament 3Voor verdere informatie zie museumdekantfabriek.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Groepen op afspraak.
Museum de Kantfabriek,  Americaanseweg 8, 5961 GP Horst

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com