U bevindt zich hier: Home » moeders » Stuitligging en wel of niet bevallen met keizersnee

Stuitligging en wel of niet bevallen met keizersnee

Geschreven door Elenea

stuitliggingStuitligging en wel of niet bevallen met een keizersnede is een wel heel belangrijke keuze, mocht je nog een keus moeten maken tussen een keizersnede of een gewone bevalling. Als de baby in stuitligging ligt en draaien is niet gelukt, of probeer je dat liever niet, dan kun je in overleg met de gynaecoloog kiezen hoe je wilt bevallen.

Bij een stuitligging is een keizersnede veiliger voor het kind dan een normale bevalling. De moeder heeft bij een stuitligging bevalling meer kans op complicaties, concludeert gynaecoloog Christine Rietberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Op grond van gegevens van de Perinatale Registratie Nederland stelt Rietberg dat één op de tachtig kinderen die in stuitligging liggen en vaginaal worden geboren, overlijdt of ernstige problemen na de geboorte heeft.

Als het kind via de keizersnede ter wereld komt, is dat één op de zeshonderd. Rietberg analyseerde vele stuitbevallingen (45.000) uit de landelijke registratie in een bepaalde periode. Ze raadt niet bij alle stuitliggingen een keizersnede aan. Het litteken dat in de baarmoeder ontstaat na de operatie, kan bij een eventuele volgende bevalling scheuren. Bovendien is de kans groter dat de moederkoek zich in het litteken nestelt. De kans daarop is heel erg klein, maar er moet rekening mee worden gehouden, stelt Rietberg.

Rietberg denkt dat voorlichting voor zwangere vrouwen met een stuitligging nog wel beter kan. Bij een jonge vrouw in haar eerste zwangerschap, die wellicht nog meer kinderen wil, is een vaginale bevalling waarschijnlijk beter. Maar een vrouw van 39 die na veel moeite zwanger is geworden, kan beter een keizersnede overwegen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com