U bevindt zich hier: Home » baby, peuter, kleuter » Fopspeen gebruik tips voor de juiste keuze

Fopspeen gebruik tips voor de juiste keuze

Geschreven door Elenea

fopspeen ja of nee en hoe lang tipsFopspeen tips. Een baby heeft van nature een zuigbehoefte en kan al heel krachtig zuigen. Dat hoort bij zijn drang om te overleven: door vaak en krachtig te zuigen brengt de baby de melkproductie bij zijn moeder op gang en verzekert de baby zich van voldoende voeding. Het kindje kan zijn zuigbehoefte bevredigen aan een fopspeen, zijn eigen duim of één of twee andere vingers. Ook een knuisjebiedt uitkomst.

Tips fopspeen

 1. Begin met een fopspeen pas als de borstvoeding is geëindigd.
 2. Voor het eerste gebruik steriliseer je de fopspeen en daarna met regelmatige tussenpozen. Steriliseren is vijf minuten lang koken. Daarbij kan een kleine hoeveelheid water in het zuiggedeelte belanden, dit wordt door lichtjes samendrukken van het zuiggedeelte, gewoon verwijderd. Tussendoor is het voldoende om het speentje onder stromend water schoon te maken.
 3. Om hygiënische redenen en voor de veiligheid van de baby het speentje na gebruik van één tot twee maanden vervangen.
 4. Er is een speenkoordje ontwikkeld dat aan alle
  veiligheidsnormen voldoet en er ook nog stijlvol uitziet. De lengte van het
  MAM-speenkoordje maakt het onmogelijk dat het koord om de hals van de wordt gewikkeld.
  Of kies voor een speenkoord met naam
 5. De leeftijdsgrens voor een fopspeen ligt bij de leeftijd van 1 jaar. Zodra bij het kind de spraak- en taalontwikkeling en de mondmotoriek begint te ontwikkelen is het sabbelen op een fopspeen niet goed. Een kind leert eerst achterin de keel klanken te vormen, daarna volgen de klanken met de lippen.
  Met een speen in de mond gebruiken kinderen daarbij ook hun tong, en dat is niet de bedoeling.
 6. Voor het afbouwen van het gebruik van de fopspeen maak je met jezelf en de direct betrokkenen duidelijke afspraken en daar hou je (houden jullie) je aan. Kies hiervoor een periode die rustig is voor het kind, de omgeving en voor jezelf.
  Als je kiest voor het samen weggooien van de speen, zorg dan dat er ook geen enkele speen meer in huis is…..
  Afbouwen in stappen kan ook :
  Begin met het middagslaapje zonder speen en als dat goed gaat begin je met om de andere avond slapen zonder speen. En na één en hooguit twee weken helemaal stoppen met de speen.
  De eerst keren kan het kind verdrietig en boos worden en moeilijk in slaap vallen. Erken de emoties van je kind, maar blijf bij je standpunt. Zeg dat je het snapt en leg uit dat er geen speen komt omdat de tandjes moeten kunnen groeien.
  Als je begonnen bent met dit afbouwen, hou dan vol !!!
  Als je toch toe gaat geven is alle inzet voor niets geweest. Bovendien heeft je kind geleerd dat protest helpt. Een volgende keer zal het nog lastiger zijn om het probleem aan te pakken.
  Na een aantal dagen zie je resultaat. Hou je daaraan vast.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

jeanet oktober 4, 2005 - 10:00 am

nog beter: speenkoord met veiligheidkraal die losschiet wanneerer trekkracht op komt, zo kan je kind niet verstikken. Te verkrijgen bij de betere (houten-)speelgoedwinkel.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com