U bevindt zich hier: Home » gezondheid en kind » Social media normen, waarden en cyberpesten

Social media normen, waarden en cyberpesten

Geschreven door Elenea
www.thatssogloss.com

www.thatssogloss.com

Social media normen en waarden aan kinderen meegeven in de opvoeding is in eerste instantie aan de ouders. Zorg dat je kinderen geen slachtoffer worden, maar zorg er ook voor dat ze geen ‘dader’ worden.

We weten inmiddels allemaal, dat wat begint als een grapje enorm uit de hand kan lopen. Omdat een kind zich vaak niet echt beseft wat de gevolgen kunnen zijn. Het zijn de ouders die de kinderen hierin moeten begeleiden en opvoeden.

cyberpesten normen en waarden social mediaHet is belangrijk je kind al op jonge leeftijd te leren adequaat te reageren op pesterijen via internet en mobiele telefoon, zodat het kind er controle over kan krijgen en escalatie kan worden voorkomen.
Maak het cyberpesten bespreekbaar met je kinderen, zodat er open en eerlijk over gecommuniceerd kan worden. Het is goed als het kind het zelf wil oplossen en draag het kind daarvoor oplossingen aan.

Social media cyberpesten

Leer de kinderen”:

 • dat iemand die een bericht stuurt geblokkeerd kan worden
 • dat vervelende berichten als bewijs kunnen dienen, dus in overleg met ouders printen
 • dat als ze NIET ingaan op pesterijen, het voor de pester al veel minder leuk is
 • dat ze geen persoonlijke gegevens zoals adres, telefoonnummers of wachtwoorden op internet zetten. Laat de kinderen bij voorkeur een ‘nickname’ (een zelf gekozen bijnaam) gebruiken
 • dat ze alleen échte vrienden en vriendinnen toegang geven tot hun social media vriendenkring
 • leer je kinderen ook relativeren, want soms kan iets ook gewoon onhandig gedrag van iemand zijn en onbedoeld hard aankomen
 • laat je kinderen in de huiskamer op de computer of tablet spelen of werken

Als ouders meld je ALTIJD nare voorvallen bij de provider, webmaster of moderator van de site waar het gepest plaatvindt, zodat er maatregelen genomen kunnen worden

Normen en waarden om geen cyberpester te worden

 • tel tot 10 als je ergens over geïrriteerd bent
 • schrijf geen dingen waar je later spijt van krijgt
 • vraag je af of het grapje dat je wilt plaatsen ook echt een grapje is en dat de ander dat ook kan begrijpen
 • plaats geen informatie over anderen, dus ook niet voor de grap, want de ander kan daar last mee krijgen
 • blijf aardig en vriendelijk, zeker als de ander niet aardig is. Vraag dan eerst wat die ander bedoelde voor je jouw conclusie trekt. Geschreven taal wordt vaak verkeerd begrepen …..

Meer lezen over cyberpesten en social media bïj :

Er zijn ook boekjes die de kinderen heel wat tips geven :

 • Media wijs
  Welke risico”s lopen onze kinderen via sociale media? Waarom klikt het zo tussen jongeren en sociale media? Welke kansen bieden sociale media hen en met welke risico”s krijgen ze te maken? Wat kun je doen om jongeren hierbij zo goed mogelijk te begeleiden? Heel wat ouders, leraren, jeugdwerkers en andere begeleiders van jongeren stellen zich deze vragen. Deze gids gaat in op de unieke kansen die sociale media aan jongeren bieden op persoonlijk en sociaal vlak.
 • Media wijs
  Vrij kleine uitgave over het ontwikkelen van mediawijsheid door kinderen, of: hoe kunnen jongens en meisjes zelfbewust en veilig gebruik leren maken van het internet? De informatie wordt op een veelzijdige en kleurrijke wijze aangereikt in korte hoofdstukjes.
 • Jongeren en hun digitale wereld
  Internet en computers worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Vooral jongeren zijn veel achter de computer te vinden. Maar wat doen jongeren eigenlijk allemaal op internet en hoe belangrijk is het om hiervan als ouder of leraar op de hoogte te zijn?

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com