U bevindt zich hier: Home » eropuit » 3D printen tentoonstelling in Den Haag

3D printen tentoonstelling in Den Haag

Geschreven door Elenea
google.nl

google.nl

3D printen ervaren tijdens de eerste tentoonstelling, GO3D,  in Nederland. Het belang en de impact van 3D printing wordt in de volle breedte getoond. Volgens sommigen is het de derde industriële revolutie, maar wat houdt 3D printing allemaal in? Waar wordt het toegepast en welke invloed heeft 3D printing op de relatie tussen mensen onderling? Het Museum voor Communicatie toont naast de huidige stand van zaken ook een blik op de toekomst.

 3D printen ervaren

De tentoonstelling beslaat vijf thema’s:

  • vormvrijheid
  • ontwerpoptimalisatie
  • mass customization
  • exact op maat
  • democratisering van productie

Iedere categorie licht een belangrijke toepassing van 3D printing toe aan de hand van objecten, fotografie en video. In de categorie ‘exact op maat’ toont het museum volledig geprinte gebitsprotheses en een 3D print van het hoofd van schrijver Bart Chabot.

Net zo spraakmakend, maar iets controversiëler nog is het 3D-geprinte pistool. Dit pistool is uiteraard onklaar gemaakt, maar functioneert weldegelijk. Bezoekers van GO3D  zien hoe het succes van 3D printing voortkomt uit de huidige beschikbare techniek, infrastructuur en een nieuwe manier van communiceren, waarbij open source en delen centraal staan.

De historie en toekomst van 3D printing

Middenin de tentoonstellingsruimte staat een werkstation, een uitvergrote kopie van een 3D printer builder. In deze creatieve hub zien bezoekers 3D-printers aan het werk en krijgen ze uitleg over de werking ervan. Ook kunnen bezoekers 3D scans van zichzelf en elkaar maken.

Hoewel het fenomeen veel mensen futuristisch voorkomt, bestaat 3D printing alweer drie decennia. GO3D kijkt dan ook terug op de ontstaansgeschiedenis, maar werpt tevens een blik op de toekomst: kan iedereen met een 3D-printer binnenkort zijn eigen producten op de markt brengen? Valt alles te printen en welke impact heeft 3D printing op mensen onderling?

GO3D komt tot stand in samenwerking met Ground3d en is vanaf 4 november 2014 tot oktober 2015 te zien in het Museum voor Communicatie.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com