U bevindt zich hier: Home » actueel » Voorlezen en lezen is belangrijk, waarom?

Voorlezen en lezen is belangrijk, waarom?

Geschreven door Elenea

voorlezen en lezen is belangrijkVoorlezen en lezen is belangrijk omdat je een andere wereld leert kennen. Daardoor ontwikkel je empathie en lezen inspireert de fantasie. Daarbij geeft lezen een rustmoment en daardoor kan leesplezier de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en daardoor krijg je leeservaring. Zo simpel als wat. Het is van toepassing op volwassenen en op kinderen.

Voorlezen en lezen is belangrijk

Door vaak te lezen verlaag je een enorme drempel om kennis op te nemen. Vaak lezen is dus belangrijk omdat het de prestaties van kind en volwassene verbetert.
Merk je dat je kind niet écht van lezen houdt, dan vraag je je natuurlijk af hoe je het kind wél aan het lezen krijgt. Hier enkele tips:

  • merk je dat je kind moeite heeft met het begin van een boek, los dat dan op door de eerste twee hoofdstukken voor te lezen
  • het voorlezen kan je afwisselen met een luisterboek
  • krijg je van school het advies om het kind hardop te laten oefenen met lezen, doe dat dan maar niet, want dat is vervelend voor een kind en eindigt meestal met huilen. maar …
  • zoek samen met je kind leesboeken uit in de bibliotheek, lees eventueel samen de eerste hoofdstukken en laat het kind de laatste hoofdstukken zelf lezen. Dat hoeft dus niet hardop. Je kan wel vragen of je kind iets kan vertellen over het boek, zodat je weet dat het kind begrepen heeft wat het heeft gelezen. Niet als controle, maar als oprecht belangstellend !!!!!
  • kinderen die van jongs af aan veel zijn voorgelezen, hebben een grote woordenschat als ze naar school gaan. Begin met voorlezen als de baby niet meer in een boekje bijt.
  • ga gewoon door met voorlezen, want ook bij kinderen in groep 3 en 4 werkt voorlezen inspirerend, vooral boeken die nog net iets te moeilijk voor ze zijn om zelf te lezen, dat werkt uitdagend naar de toekomst ….. “er is nog zo veel moois te lezen”.

Onderstaande video is een luisterboek:

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com