U bevindt zich hier: Home » kind en media » Veilig internetten voor jong en oud

Veilig internetten voor jong en oud

Geschreven door Elenea

veilig internetten voor jong en oud

Veilig internetten tips zijn goed voor jong en oud. De verleidingen, zonder corrigerend, oog zijn een valkuil voor iedereen op het internet. Als ouder wil je natuurlijk jouw opgroeiende kind zo goed mogelijk helpen navigeren door deze ongelooflijke ‘cyber-city’, endan wel op een veilige en verantwoordelijke manier, omdat we de toenemende zelfstandigheid willen ondersteunen en begeleiden. Dit is niet altijd even makkelijk. Wellicht heb je al – net als veel ouders – het vermoeden dat je meer zou kunnen doen voor de veiligheid van jouw kinderen online. Maar het is moeilijk om de tijd te vinden, of te weten waar te beginnen.

Het is onmogelijk om elke seconde mee te kijken over de schouders van jouw kinderen als zij online zijn. Daarnaast maakt het toenemende gebruik van mobiele apparaten het stukken lastiger om in de gaten te houden wat ze zien, spelen of lezen.

Ook de online activiteiten van kinderen veranderen continu. Wanneer kinderen ouder worden, bezoeken zij andere websites, proberen ze nieuwe activiteiten uit en creëren zij social network accounts.

veilig internet

veilig internet

Tips veilig internetten

Dus, wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat kinderen (en volwassenen) het beste maken van de goede dingen op het web zonder je zorgen te hoeven maken over de gevaren.

 • Help kinderen te begrijpen dat zij online hetzelfde gedrag horen te vertonen als offline. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat andere mensen kunnen zien wat zij online doen, en ze dus rekening moeten houden met hun gedrag.
 • Doe een zoekopdracht naar jouw kinderen en laat hen alles zien wat je kunt vinden, van afbeeldingen tot nieuws en video’s. Of doe een zoekopdracht naar jezelf als een leermoment en wees eerlijk over wat jij ervaart en of dat eventueel als aanstootgevend ervaren kan worden. Jouw kinderen kunnen jou tenslotte al “gegoogled” hebben.
 • Benadruk dat het, net als in het echte leven, soms zo is dat als je niets aardigs te zeggen hebt, je beter niets kan zeggen. Het is makkelijker om een reactie verkeerd te interpreteren wanneer deze getypt is in plaats van gesproken.
 • Benadruk dat jouw kind altijd om toestemming moet vragen als hij of zij met een nieuw persoon wil praten online.
 • Zorg ervoor dat de computer of het apparaat dat jouw kind gebruikt binnen jouw gezichtsveld is, in bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte zoals de keuken of de huiskamer.
 • Vraag jouw kind om geen bestanden te downloaden (muziek, spelletjes, screensavers, ringtones), online aankopen te doen of software en apps te installeren zonder jouw toestemming.
 • Praat over het beschermen van privé-informatie. Vertel ze dat ze nooit wachtwoorden moeten delen met vrienden.
 • Installeer software voor ouderlijk toezicht, zoals Norton™ Family (gratis) om het aantal bereikbare websites voor jouw kind te beperken als je niet in de buurt bent, of op apparaten die verdwijnen in rugzakken en slaapkamers. Je kunt ook gevoelige informatie beperken waarvan je niet wilt dat jouw kind dit kan delen (bijvoorbeeld naam, leeftijd, telefoonnummer).
 • Schakel in-app aankoop mogelijkheden uit op alle apparaten van jouw gezin.
 • Bescherm jezelf als volwassene ook, als jij weet dat verleidingen jou op een niet gewenst pad brengen.
 • Opa en oma met gebruik van media, installeer ook jullie ouderlijk toezicht !!!!!!
 • In dit eBook zijn meer tips beschikbaar.

Deze belangrijke handleiding richt zich op de veiligheid van kinderen online. We vergeten vaak dat kinderen een gemakkelijk doelwit zijn, en ouders zijn meestal niet op de hoogte van wat er aan de hand is.

Nog enkele aanvullende suggesties.

Bekijk het uitgebreide Kennisdossier: Kinderen Veilig Online

Om ouders bewust te maken van de risico’s van het web vind je hieronder extra informatie:

Voor het opstellen van het dossier werkte VPNGids samen met experts, waaronder Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media, en Geert en Anita Reynders van Stichting Tegen Internet Misstanden.  

Tips van Norton

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com