U bevindt zich hier: Home » hobby » Patroon grote lappenpop

Patroon grote lappenpop

Geschreven door Elenea

Patroon grote lappenpop van natuurlijke materialen. Met dit patroon maak je een lappenpop van ongeveer 38 cm lang. Voor het hoofd gebruik je ongeveer 85 gram schone schapenwol (=vulling) en de omtrek van hoofd is dan 26 cm. Je maakt de grote lappenpop zoals hieronder beschreven en bekijk ook even de stap voor stap afbeeldingen bij de werkbeschrijving voor de kleine lappenpop en het slaappopje en natuurlijk gebruik je het hier onderstaande patroon.

Benodigdheden:
gewassen schapenwol (vulling)
– wit knoopsgatengaren/ijzergaren/ bindgaren
– stevig lichtblauw garen (ogen)
– stevig rose garen
– rose naaigaren
– wit tricot (oud hemd)
– rose tricot
– lange borduurnaald
– wol of kleurvast garen voor het haar
– haaknaald

Ik kocht de materialen bij Matruschka aan het Anna Paulownaplein in Den Haag.
http://www.matruschka.nl/

Hoofd: 26 cm rond / 85 gr schapenwol
Rose tricot: ruim 4x lengte van het hoofd.

Je begint met het maken van het hoofd.

Vormen van het hoofd
Voor het onderhoofd neem je de uitgeplozen schapenwol en vorm je in een stuk witte tricot (hoe dunner, hoe beter) een kogelronde bol en wel zo, dat er een hals gevormd wordt, want dan voorkom je een wiebelhoofd.
De bol moet stevig en toch veerkrachtig zijn en geen bobbels hebben. Bind het vast met stevig bindgaren. Kijk naar de bol en bepaal wat de voorkant wordt. Werk eventuele rimpels (in de hals) naar de zijkanten.
Neem een lange witte draad bindgaren en wikkel deze 2x over HET MIDDEN van de bol, stevig aantrekken en knoop deze op de plak van het oor. Dit is de oogdraad. Zorg dat je bij het knopen een lang en een kort eind hebt van de draad.
De lange draad is de werkdraad en deze leg je MIDDEN over de bol heen, onder de oogdraad doorhalen (met een haaknaald) op de plek van het andere oor, voorlangs onder de kind, WEER onder de oogdraad door (bij de korte draad) en deze 2 draden stevig aantrekken en stevig vastknopen.

Neem nu de lange dunne borduurnaald en zet het kruispunt van de draden (oren) stevig vast met een paar kruissteken. Dan steek je met de naald en de werkdraad dwars door de bol heen naar het andere oor en zet je het tweede kruispunt stevig vast met enkele kruissteken.

De oogdraad die over het midden van het achterhoofd loopt haal je voorzichtig naar beneden, met de achterkant van de haaknaald.
Kijk goed naar de bol (hoofd) en kijk of de verhoudingen goed zijn, corrigeer hier en daar indien nodig.
De twee draadeinden in de nek samenknopen en niet te kort afknippen.

Hoofd en lijf
Bepaal de breedte van een stuk rose tricot door deze af te passen rond het onderhoofd. Geen extra zoom rekenen, want de stof moet redelijk strak om de hoofdbol.
De steekrichting van de tricot is VERTICAAL (bovenkant hoofd naar kin).
De lengte van de rose tricot bepaal je door 3x de lengte van de hoogte van het hoofd te rekenen, plus 3 cm extra.
Naai dit met 0.5 cm zoom vast en daar waar het lijfje begint verbreed de zoom naar 1 tot 1 1/2 cm (hierdoor krijg je een mooi gevormd lijfje).
Trek deze rose tricot over het onderhoofd met de naad middenachter. Bind met de stevige rose draad de hals en nek stevig af. Boven op het hoofd knip je op 3 plaatsen de rose tricot een stukje in tot het onderhoofd, je naait het tricot dicht op het onderhoofd en voorkomt plooien !!

Ogen
Bepaal met spelden waar je de ogen wil hebben (op de oogdraad) en zorg dat de afstand tussen de ogen iets groter is dan de afstand tussen oog en mond.
Met een stevige lichtblauwe draad maak je de oogkasjes, door een horizontaal steekje te maken op de plaats waar de ogen komen. Dit steekje maak je door de lichtblauwe draad van voren dwars door het hoofd naar achteren te steken en iets aan te trekken en goed vast te knopen op het achterhoofd.
Als de pop helemaal klaar is teken je heel voorzichtig met kleurecht kleurpotlood 2 oogjes (lichtblauw) en een mond (zacht rood).

De haren borduur je op het hoofd.
De armen, lijfje en de benen naai je dicht met een halve cm zoom. De armen en de benen vul je met schapenwol. De halsstofvouw knip je in (pas op, niet te veel, dit moet mooi aanlsuiten aan de hals) en schuif je onder het hoofd. Zorg dat alle “onderhangende tricot” onder het hoofd in het lijfje zit. Vul het lijfje met schapenwol en naai onderaan rond dicht. Vulde armen, de benen en het lijf met schapenwol. Naai het armen-bovenlijfje en het benen-onderlijfje aan elkaar vast.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Geertje september 28, 2015 - 3:36 pm

Wat een lief popje heb je gemaakt .
Hartelijk dank voor de uitleg en het patroon.
Groetjes ,Geertje

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com