U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Oppas vinden betrouwbaar en geschikt

Oppas vinden betrouwbaar en geschikt

Geschreven door Elenea
oppas vinden

oppas vinden

Oppas vinden die betrouwbaar en geschikt is, maar hoe vind je een geschikte oppas? Het vinden van een geschikte oppas is voor veel ouders een uitdaging. Iedereen met jonge kinderen is op zoek naar iemand die betrouwbaar, flexibel én betaalbaar is.

Oppas vinden betrouwbaar en geschikt

Care.com, de website die gezinnen helpt bij het vinden van opvang voor de kinderen, geeft 5 tips aan ouders die op zoek zijn naar een oppas

 1. Start met bepalen waar je precies naar op zoek bent
  Het is belangrijk om eerst te bepalen wat je precies van de oppas verwacht. Welk gedeelte van de zorg voor de kinderen moet de oppas straks gaan overnemen? Is het alleen oppas voor in de avonduren? Of moeten de kinderen worden opgehaald van school en moet er voor avondeten worden gezorgd?
  Denk aan alle scenario’s. Vraag jezelf af wat er gebeurt als je partner op zakenreis is of je (schoon)ouders op vakantie zijn. En een oppas met bijvoorbeeld een rijbewijs of EHBO-diploma kan ook erg handig zijn.
 2. Professionele oppas of ‘het buurmeisje’?
  Er zijn verschillende mogelijkheden om kinderopvang voor thuis te regelen. Het inhuren van een professionele oppas of gastouder met diploma’s en referenties heeft zeker voordelen en is daarom vaak iets prijziger. Het buurmeisje of iemand via-via voelt misschien vertrouwder en is een beter betaalbare optie, maar hoe handelen zij als het kind iets overkomt? Wees bewust van eventuele risico’s die jouw situatie met zich meebrengt. Kan een minder ervaren oppas met deze risico’s omgaan? Het zoeken van verschillende soorten oppas voor verschillende situaties kan een goede oplossing zijn.
 3. Hoe vaak heb je hulp nodig?
  Als je eenmaal beter weet wat voor soort oppas je wilt, is het belangrijk om zeker te weten dat deze oppas voldoet aan jouw verwachtingen. Hoe fijn is het om constant dezelfde oppas in huis te hebben, zodat je kinderen ook meer gewend zijn aan dezelfde persoon. Let hierbij op dat tieners en studenten niet altijd de beste oplossing zijn voor de langere termijn door onregelmatige lesroosters of stages in het buitenland. Zorg in ieder geval dat er vanaf het begin duidelijke afspraken worden gemaakt om teleurstellingen te voorkomen.
 4. Betaal een passende vergoeding
  Uurtarieven voor een oppas variëren van €4,- euro* voor een minder ervaren tiener tot minstens het dubbele voor een professionele oppas of gastouder. De leeftijd van de oppas, werkzaamheden, oppastijden, het aantal kinderen en reiskosten zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van een vergoeding. Het is heel normaal om in de avonduren een lager tarief te betalen als de kinderen op bed liggen. Daarnaast is het goed om te weten dat de uurtarieven in de randstad over het algemeen hoger liggen dan in de rest van Nederland.
  Op Care.com kun je gemakkelijk het gemiddelde uurloon van een oppas bij jou in de buurt bekijken en de profielen van verschillende kandidaten met elkaar vergelijken.
 5. Geef de oppas een kans!
  Natuurlijk ben je erg enthousiast over de nieuwe oppas, al helemaal als je er flink wat tijd in hebt gestoken om de meest geschikte te vinden. Maar hoe zit het met de kinderen? Aangezien zij de meeste tijd met de nieuwe oppas zullen doorbrengen, is het goed om de oppas te laten proefdraaien. Vraag de oppas eens om op de kinderen te letten terwijl jij druk bent met andere dingen in huis of wanneer je boodschappen doet. Mocht er iets misgaan of is er geen klik, dan ben je direct in de buurt. Zo kunnen je kind en de oppas gemakkelijk aan elkaar wennen. Vertrouw altijd op je eigen instinct. Het is helemaal niet erg om uiteindelijk toch aan te geven dat je liever op zoek gaat naar iemand anders. Wederzijds vertrouwen is essentieel.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com