U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Kinderdekbed kopen en waar moet je op letten

Kinderdekbed kopen en waar moet je op letten

Geschreven door Elenea

kinderdekbed fotoKinderdekbed kopen wanneer je kindje ongeveer 2 jaar is. Als baby slaapt je kindje hoogstwaarschijnlijk onder zachte lakens en dekens die je voor de geboorte al zorgvuldig uitgekozen had. Ook heb je waarschijnlijk speciale slaapzakken of trappelzakken in je baby en peuteruitzet om je kindje een veilige en warme nachtrust te geven. Zodra je kindje groeit en zelf in en uit bed kan, is een dekbed beter dan lakens of een slaapzak.

Kinderdekbed kopen en waar moet je op letten

Met een dekbed geef je je peuter meer bewegingsruimte terwijl het beddengoed tegelijkertijd fijn ingestopt blijft. Benieuwd waar je op moet letten als je een kinderdekbed aan gaat schaffen? Hieronder lees je enkele tips om een veilig en geschikt dekbedje te kiezen.

Welke maat heb ik nodig? Het bepalen van de juiste maat van het kinderdekbed is stap 1 in het aankoopproces. Een dekbed wat goed past is belangrijk voor een goede nachtrust. Een te klein dekbed zorgt voor te weinig warmte en kan zelfs leiden tot een slechte houding: je peuter kruipt omlaag in bed om helemaal onder het dekbed te kunnen liggen. Een te groot dekbed leidt af in de slaap: het zakt van het bed af, of je kindje krijgt het benauwd omdat hij verstrikt raakt in de berg dons. De benodigde maat hangt af van het bedje. Hieronder vind je richtlijnen per type bedje. Deze maten hoef je niet volledig aan te houden: een beetje afwijken kan geen kwaad.

  • Maat dekbed voor ledikantje: 100 cm breed bij 135 cm lang
  • Maat dekbed voor peuterbed: 120 cm breed bij 150 cm lang
  • Maat dekbed voor eenpersoonsbed (volwassen afmeting): 140 cm breed bij 200 cm lang

Welk type dekbed is optimaal? Zodra je de maat hebt gekozen, kom je aan bij de vraag welk soort dekbed je wilt voor je kindje. Hoe dik, welk materiaal: belangrijke vragen. Een extra warm dekbed lijkt aanlokkelijk, omdat kou lijden het laatste is wat je wilt voor je kindje. Het is verstandig om er rekening mee te houden dan kinderen het in hun slaap vaak warmer hebben dan volwassen. Een extra warm dekbed kan dan oncomfortabel zijn voor je kindje. Een veilige keuze is een dekbed met een omhulsel van katoen en een dekbedovertrek van 100% katoen. Dit materiaal zorgt voor ventilatie in het dekbed, omdat het lucht goed doorlaat. Omdat kinderen zweten in hun slaap, is het ook van belang dat het materiaal vocht op kan nemen. Katoen is hier uitstekend voor geschikt. Dit zorgt ervoor dat je kindje comfortabel met een goede warmteregulatie kan slapen.

Een dekbed van dons? Als je voorkeur uitgaat naar een dekbedje van dons, bijvoorbeeld omdat je dit zelf het prettigst vindt, is het belangrijk om een speciaal donzen dekbed voor kinderen aan te schaffen. Jonge kinderen zijn vatbaarder voor oververhitting dan volwassen, omdat zij hun lichaamstemperatuur nog minder goed kunnen reguleren. Een donzen dekbed is sterk isolerend waardoor je kind het risico loopt het ’s nachts veel te warm te krijgen. Hiervoor zijn speciale dekbedden ontwikkeld, die gevuld zijn met minder dons waardoor ze beter ventileren en iets minder sterk isoleren. Voor kinderen zijn deze dekbedden zeer geschikt.

Welk dekbed is geschikt bij allergieën? Een allergische reactie op huisstofmijt komt steeds vaker voor onder kinderen. De allergie is erg onprettig voor je kind: het uit zich in jeuk, niezen, rode ogen en bultjes op de huid. Huisstofmijt is onvermijdelijk, maar er zijn eenvoudige maatregelen die ervoor zorgen dat de allergische reactie stukken minder is of zelfs uitblijft. Een anti-allergie dekbed is zo’n maatregel. Het wordt ook wel een hypoallergeen dekbed genoemd. De speciale vulling van zo’n dekbed weert huisstofmijt, omdat zich niet goed kan hechten aan het materiaal. Ook schimmels en bacteriën voelen zich een stuk minder thuis op een hypoallergeen dekbed. Je kunt deze dekbedden gewoon wassen; dit schaadt de werking niet.

Bronnen: matrasshop.com  en consumentenbond.nl

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com