Gerelateerde artikelen

  • Mozaieken met glas of steentjes tips Mozaieken met glas of steentjes tips
  • Kraamfeest babyshower organiseren met tips Kraamfeest babyshower organiseren met tips
  • Persoonlijk tijdschrift of Glossy maken als cadeau Persoonlijk tijdschrift of Glossy maken als cadeau
  • Groene zeep goedkoop, duurzaam en geschikt voor alles Groene zeep goedkoop, duurzaam en geschikt voor alles
  • Patroon poppenkleding zelf maken tip Patroon poppenkleding zelf maken tip
  • Gratis borduurpatronen en borduren maar Gratis borduurpatronen en borduren maar
moeders

Werken na je zwangerschap

baby en werkenWerken na je zwangerschap, want negen maanden lang heb je ernaar toegeleefd. Je hebt misschien af en toe een beetje moeten afzien, maar dat is het helemaal waard geweest. Het kleine wonder wat je nu in je armen houdt, laat alle klachten en zwangerschapskwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je geniet volop van je kleine. Terwijl de hormonen nog door je lijf gieren en je het liefst de hele dag bij je baby zou willen blijven, komt er een tijd dat je zwangerschapsverlof voorbij is. Je moet weer aan het werk.

Werken na je zwangerschap

Voordat je met verlof ging, had je met je baas goede en ambitieuze afspraken gemaakt over het werk. Je hebt jezelf voorgenomen dat je een sterke, onafhankelijke vrouw bent die prima kan werken als ze kinderen heeft. Wat zou je daar nu graag op terug komen! Je had nooit verwacht dat je zo verliefd zou zijn op je kindje. Is het je eerste kindje? Dan is het natuurlijk niet gek dat je dit niet had zien aankomen, je weet namelijk niet wat je te wachten staat. De eerste dag dat je weer aan het werk gaat, kost het je waarschijnlijk ontzettend veel moeite om je kindje achter te laten. Alles in jouw lijf schreeuwt: IK WIL NIET WERKEN! Na je verlof heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je blijft hetzelfde werk doen, maar gaat wel minder werken.
  • Je wilt een nieuwe uitdaging en laat je omscholen.
  • Je wilt al heel lang van je hobby je werk maken en dat ga je nu doen.

 

Terug naar je oude baan

Voordat je wegging heb je duidelijke afspraken gemaakt met je baas. Je vindt je werk leuk en je wil dit graag blijven doen, maar met een een pasgeboren baby zit een werkweek van 40 uur er niet meer in. Ondanks de goede afspraken die je voor die tijd hebt gemaakt, is het belangrijk om op je eerste dag nog even alles te bespreken met je baas. Je kijkt nu natuurlijk heel anders tegen de situatie aan en als je er moeite mee hebt, is het beter om dit tegen je baas te vertellen. Hij of zij is dan in ieder geval op de hoogte en kan hier eventueel rekening mee houden. Zeg dat je het oprecht heel fijn vindt om weer aan het werk te gaan, maar dat je wel weer even moet wennen. Dat is ook niet zo raar, je bent er namelijk een tijdje uit geweest. Het allerbelangrijkste is dat je praat over hoe jij je voelt. Zeg jij niks op je werk en ga je daardoor chagrijnig naar huis? Dan voelt je kleintje dat ook en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is ook een goed idee om op je vrije dag een keer met je baby langs te gaan op je werk. Dan zien je collega’s ook meteen wat voor een wondertje jij op de wereld hebt gezet.

 

Omscholen

Misschien wil je helemaal niet terug naar je oude baan en wil je gewoon heel wat nieuws. Het is ook mogelijk dat jouw contract niet is verlengd en je er daarna achter kwam dat je zwanger was. Je moet nu in ieder geval weer aan het werk en je wil het roer compleet omgooien. Het is goed mogelijk dat jij altijd als schoonmaakster hebt gewerkt of als verkoopmedewerker, maar dat je veel liever als secretaresse zou willen werken. Soms moet je je hart achterna gaan en de stoute schoenen aantrekken. Volg een opleiding tot secretaresse en krijg de baan van je dromen. Dat je kinderen hebt gekregen betekent niet dat jij niet meer aan jezelf mag denken.

 

Van je werk je hobby maken

Ben jij ontzettend goed in koken, schilderen of het inrichten van huizen en bedrijfspanden? Of misschien ben jij wel heel goed als communicatieadviseur en wil jij mensen graag helpen. Als je ergens heel goed in bent, moet je daar je voordeel uit halen. Schrijf een goed businessplan, vraag een KvK nummer aan, oriënteer je goed en ga aan de slag! Het is wel belangrijk dat je je goed voorbereid. Een goede voorbereiding scheelt namelijk al de helft. Weet waar je sterke en zwakke punten liggen en probeer die laatste te tackelen door maatregelen te nemen. Bovenal: Geloof in jezelf! Je kunt veel meer dan je denkt. Een groot pluspunt, als je eigen baas bent, bepaal je zelf je werktijden. Dat wordt werken en heerlijk kroelen met je kleintje.

 

Ook als kersverse mama zijn er voldoende mogelijkheden. Vaak durven mensen de stap niet te zetten, maar wees overtuigd van jezelf. Ga geen werk doen waar je ongelukkig van wordt, want daar wordt ook je kleintje de dupe van.

 

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?