U bevindt zich hier: Home » hobby » Zelf gras leggen in de tuin

Zelf gras leggen in de tuin

Geschreven door Elenea

blogo afbeelding

Zelf gras leggen in de tuin kan een behoorlijke klus zijn, want dat is afhankelijk van de grootte van de tuin en de manier hoe het gazon aangelegd gaat worden. Een belangrijk onderdeel is de voorbereiding. Er wordt vaak gezegd dat voorbereiding het halve werk is en dat is in dit geval zeker waar. Er zitten verschillende stappen aan de voorbereiding en als er niet voldoende aandacht wordt besteed aan de voorbereiding kunt u daar later behoorlijk spijt van krijgen.

Zelf gras leggen in de tuin

Heel belangrijk is dat de oude graszoden compleet verwijderd worden. Bij een nieuwbouw woning kan de grond flink vastgestampt zijn, ook is de kans groot dat er puin en/of grote stenen in de tuin liggen. Woel de grond zo goed mogelijk om tot 40 cm diep, om alle stenen en onkruid te verwijderen. Laat na dit proces de grond ongeveer een week liggen en herhaal de stappen voor een grondig en goed eindresultaat. Vervolgens zorg je dat de grond zo egaal mogelijk wordt, door diepe kuilen te vullen. Met een hark egaliseer je de grond. Gebruik zo nodig een plank om het strak te trekken.

 • Keuze
  De keuze is of je graszoden wil leggen of dat je gras wilt zaaien. Ze hebben beide voor- en nadelen en moeten goed afgewogen worden. Het grote voordeel van het leggen van graszoden is dat het resultaat bijna altijd beter zal zijn dan het zaaien. Graszoden zijn wel vele malen duurder dan het zelf zaaien. Dit komt omdat het een kant en klaar product is waar het werk eigenlijk al gedaan is.
 • Graszoden leggen en Gras zaaien
  Voor het leggen van de graszoden zorg je dat de grond nat is. Absoluut niet doorweekt maar gewoon vochtig. Sprenkel wat water over de grond en woel het licht om en herhaal dit een paar keer. Leg alle randen van de zoden goed tegen elkaar aan. Het is beter om ze heel dicht tegen elkaar te leggen of een minimale overlap te hebben, omdat de zoden nog iets kunnen krimpen. Loop niet op het gras en sproei het dagelijks als er geen regen valt.
  Gras zaaien doe je met ongeveer 2 kilo zaad voor 100m2 grond. Bevochtig de grond door wat water te sprenkelen en het beste resultaat krijg je wanneer de grond warm is. Het is aan te raden een strooiwagentje te gebruiken maar je kunt ook per m2 de hoeveelheid zaad afwegen of berekenen. Probeer zoveel mogelijk haaks op elkaar te werken als je gaat zaaien. Zaai dus eerst in een bepaalde richting en dan weer loodrecht daarop de volgende strook. Op deze manier krijgt het een natuurlijk uiterlijk en zal het niet lijken alsof er in stroken is gewerkt. Hark hierna jouw tuin heel voorzichtig aan zodat de zaadjes enigszins verspreid worden. Aangeraden wordt om vogels erbij weg te houden. Dit kan gedaan worden door een net te spannen over het nieuw aangelegde grasveld. Houd de grond nat en na 2 weken zal je resultaat gaan zien. Wanneer het gras een paar centimeter gegroeid is zou je het nog aan kunnen rollen. Deze rollen zijn te huur bij bouwmarkten. Maai het gras hierna en wacht nog een aantal weken voordat het echt stevig is.

  
  
 • Onderhoud 
  Gras heeft onderhoud nodig maar niet veel gelukkig. Zorg dat het vochtig blijft en niet uitdroogt. Een mooie groene kleur betekent gezond gras. Maai het wekelijks en gebruik wat mest en kalk om jouw gazon in optimale conditie te houden.
 1. Regelmatig maaien: Zorg ervoor dat je minstens 1x per week het gazon maait en maai altijd met scherpe messen. Hierdoor herstelt de grasplant sneller en groeit het gazon beter.
 2. 2x per jaar kalk strooien: door 2x per jaar (begin en eind van het jaar) kalk te strooien zorg je ervoor dat het gazon de voeding extra goed opneemt.
 3. Bemesting: Bemesten is niet anders dan voeding geven aan je gazon. Geef je gazon daarom in het voorjaar, laat in de zomer en in het najaar meststoffen voor een goede voeding.
 4. Doorzaaien: Elk jaar ontstaan er kale plekken in het gazon door oude grasplantjes die een lage productie capaciteit hebben. Wat je het beste kunt doen is 1x per jaar graszaad strooien op de kale plekken in je gazon om zo je gazon jong te houden.
 5. Gazon verticuteren: Ontstaat er toch onkruid, mos, wild plaag in je gazon of is er sprake van dood/oud gras dat is verkleurt? Dan is het tijd om te renoveren en dat doe je door te verticuteren.Volg deze 5 tips en je zult het hele jaar door genieten van je nieuwe groene gazon!

  Bron: http://www.tuinengras.nl , www.moowy.be en http://www.vtwonen.nl			

												
									

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com