U bevindt zich hier: Home » feestdagen » Kruidenazijn zelf maken en cadeau doen

Kruidenazijn zelf maken en cadeau doen

Geschreven door Elenea

kruidenazijn makenKruidenazijn zelf maken en cadeau doen. Deze twee ideeën om een kruidenazijn te maken en door de zelfgemaakte kruidenazijn in een mooie fles of pot cadeau te doen maak je je beste vrienden of familie heel blij.

Kruidenazijn zelf maken en cadeau doen

Rozemarijn-azijn
Doe een fles of pot vol met witte wijnazijn en steek daar enkele takjes rozemarijn in. Zet deze pot of fles twee weken op een lichte plaats, om de kruidensmaak er in te laten trekken. Schenk de azijn door een zeef, met daarin een vochtige katoenen doek om de vloeistof helder te houden.
Bewaar de kruidenazijn op een donkere plaats. Doe de rozemarijn-azijn cadeau of geniet er zelf van.

Frambozen-azijn
500gr schone, droge frambozen en 1/2 l witte wijnazijn in een grote pot doen, goed afsluiten en ± 3 weken op een warme lichte plaats zetten om de fruitsmaak te laten intrekken. Schenk de azijn door een zeef, met daarin een vochtige katoenen doek. De azijn aan de kook brengen en inkoken tot er 2/3 deel over is. De frambozen-azijn in uitgekookte flessen schenken, bewaren en cadeau doen of zelf gebruiken.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Mariposa november 24, 2007 - 9:27 pm

Ook leuk is maak een gemengde kruidenazijn.
Neem een schoongemaakte olijffles (deze zijn mooi) (Het schenktuutje kun je er gemakkelijk door je tanden licht erin te zetten en zo eruittrekken. Niet te dicht langs de rand van het tuutje omdat zo je een een stukje eraf kan bijten, er meer een tandafdruk achterblijft en als laatste je veel meer kracht moet zetten.) Daarna het tuutje natuurlijk wel goed schoonmaken en afrogen.

Doe in de lege fles 3 a 4 gepelde teentjes knoflook, die je een paar keer iets insnijdt. 20 peperkorrels. 3 kleine takjes rozemarijn (met bloemetjes nog leuker, als ze er aan zitten) of 1 grote. enkele takjes oregano of marjolein. Een takje venkelgroen of kleine schermpjes venkelbloemen is ook erg mooi. 3 vingertopjes (het beetje wat je tussen duim en wijsvinger kunt pakken) dillezaad. Voeg een paar kleine goudsbloemen erbij. Ook nog 2 vingertopjes koriander. Schud de fles even een paar keer dat de kruiden zich een beetje mengen en iets naar onderen zakken. Giet er de azijn overheen en doe het tuutje er wwerop en sluit af met de dop.
Laat zo enkele weken staan om te trekken. Hoe langer die staat hoe meer smaak de azijn krijgt.
(maar dat heeft natuurlijk wel een limiet…ik bedoel. op een gegeven moment zijn de kruiden uitgewerkt op de azijn.
Het is dus niet zo dat na 2 jaar de kruiden nog steeds smaak aan de azijn geven. Na een paar weken of maanden kun je de azijn wel gebruiken.

Reageer
Mariposa november 24, 2007 - 9:36 pm

Zo kun je ook kruidenolie maken:

giet een fles olijfolie leeg in een maatbeker. Vul de fles met 3 tot 5 teentjes iets ingesneden knoflook, een takje rozemarijn erbij met een takje oregano en wat peperkorrels (stuk of 20) giet de olijfolie weer terug. Tuutje erop en de dop er weer opdraaien. Ook enkele weken laten staan. Maar niet in direct zonlicht, bijv. voor het raam.
Zo zie je dat je voor kruidenazijn en kruidenolie eindeloos kunt varieren. Je kunt 1 kruid toevoegen of meerdere. Houdt wel rekening met kruiden die sterk van smaak zijn, zoals koriander, tijm etc. en deze niet te veel van toevoegen. De smaakt kan gaan overheersen.

Reageer
Lynn juli 17, 2010 - 3:03 pm

Leuk om de recepten voor kruidenazijn zo te lezen. ‘k Heb net zelf weer een paar flessen gemaakt. Inderdaad ook erg leuk om cadeau te doen. Vooral de frambozenazijn vind ik persoonlijk erg lekker.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com