Gerelateerde artikelen

  • Grote bril maken als Sinterklaas surprise Grote bril maken als Sinterklaas surprise
  • Pastelkrijt tekening fixeren met fixatie Pastelkrijt tekening fixeren met fixatie
  • Tekenen en schilderen als Van Gogh oefenen Tekenen en schilderen als Van Gogh oefenen
  • Schets en aquarel van Saab uit 1965 Schets en aquarel van Saab uit 1965
  • Stippentechniek voor en met kinderen Stippentechniek voor en met kinderen
  • Wolplamuur is wolvuller voor sokken en meer Wolplamuur is wolvuller voor sokken en meer
hobby

Werken met pastelkrijt en de techniek leren

Werken met pastelkrijt en de techniek lerenWerken met pastelkrijt en de techniek leren. Je begint met het kiezen van het juiste papier: met een fijne of iets grovere structuur of egaal papier. Daarop maak je een potloodtekening die je gaat uitwerken met drie, hooguit vier dunne lagen pastelkrijt.

Werken met pastelkrijt en de techniek leren

Op die manier krijg je het mooiste effect met de kleuren. Je kunt wrijven met je vingers, maar ook met stiften (mengstokjes). Als je rechts bent, werk dan van links naar rechts zodat je niet je gemaakte werk weegveegt of vlekkerig maakt.
Geef als laatste met pastelpotloden of gewoon potlood accenten aan in je pasteltekening.
Tot slot dien je je pasteltekening te fixeren. Doe dit in meerdere dunne lagen, anders wordt het papier te nat en bobbelig. En leg je werkststuk plat neer, anders gaan de kleuren met het fixeer weglopen over het papier en dat verpest je pasteltekening.
Oefening baart kunst!

TIP 1 : Belangrijk is om NIET de pastelkleuren op basis van olie voor het maken van schaduw te gebruiken. De pastelkleuren van de olie zullen permanent de oppervlakte van het papier bevlekken. De op krijt gebaseerde pastelkleuren zijn te verwijderen en over te kleuren.

TIP 2 : Je kunt ook de lange pastelkrijtjes doormidden breken, want met de zijkanten kun je heel goed werken n grote oppervlakten bewerken. Eerst een dun transparant laagje. Je kunt er meerdere malen overheen kleuren om te veranderen of aan te passen en om te accentueren.

Ik heb over een basis van aquarelverf getekend met pastelkrijt, en dit is het resultaat:

Ellen Idzerda-Figee 2018
Aquarel als basis voor pastelkrijt
Ellen Idzerda-Figee 2018
Aquarel-als-basis-voor-pastelkrijt-en-het-resultaat.

 

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?