Hoe gingerale gemberdrank maken, want de zelfgemaakte gingerale smaak is een heel andere (en opmerkelijk beter) dan die van de gemberdrank uit de supermarkt. Je kunt een 2–liter flessen verse gingerale maken rechtstreeks uit verse gember, zolang je de juiste ingrediënten gebruikt.
Hoe gingerale gemberdrank maken
De benodigdheden om zelf gingerale te maken met behulp van de ouderwetse methode:
- kop (225 g) suiker
- 2 eetlepels (30 g) vers geraspte gemberwortel
- sap van een citroen
- 1/4 theelepel (1,6 g) gist verse granulaire bakkersgist
- Koud, zuiver water
- Doe alle ingrediënten (zonder het water) in een goed schoongemaakte en goed af te sluiten fles.
- Draai de dop er op en schud de fles. Dit helpt bij het activeren van de gist en start het carbonatie proces.
- Draai de fles weer open en vul de fles met het verse, coole en schone water. Laat ongeveer een duimbreed ruimte in de bovenkant van de fles, draai de dop er weer goed op om af te sluiten. De ruimte in de bovenkant van de fles is noodzakelijk om ruimte te laten voor gassen die tijdens de fermentatie geproduceerd worden.
- Keer de fles herhaaldelijk om het proces te stimuleren
- Controleer de bodem van de fles, omdat de suiker de neiging heeft om vast te houden in kleine klontjes.
- De gemberwortel lost niet op, natuurlijk.
- Na 2 dagen zet je de fles in de ijskast, zodat alles rustig kan worden voor het openen van de fles, gedurende 24 uur.
- Draai rustig de dop van de fles, zodat de druk van de koele gingerale langzaam kan ontsnappen, zodat er geen gingerale fontein ontstaat
Alhoewel je deze verfrissende en gezonde drank in elke supermarkt kunt kopen is het toch leuk eens te proberen om jouw eigen smaak aan deze verfrissende en gezonde drank te geven. Het recept en de werkbeschrijving zijn weliswaar in het Engels, maar er staan duidelijke foto’s bij die aangeven wanneer je wat moet doen.
Er zijn meerdere manieren om de gemberdrank te maken, kijk bij recept van de gingerale
funnel = trechter
baker’s yeast = gist