U bevindt zich hier: Home » eropuit » Gay Pride Amsterdam 2012 : We are on the move

Gay Pride Amsterdam 2012 : We are on the move

Geschreven door Elenea

BRON: (c) Daan Stringer
http://daanstringer.com/

De Amsterdam Gay Pride het grootste jaarlijks terugkerende evenement van Amsterdam. Met een scala aan indoor- en outdoorfeesten, tentoonstellingen en verschillende ceremonies verspreid over negen knallende dagen. Zoals altijd komt de Amsterdam Gay Pride op de laatste zaterdag tot een spetterend hoogtepunt met de feestelijke Botenparade waarbij vele organisaties en feestvierders in optocht door de Prinsengracht varen. De parade van de Amsterdam Gay Pride is nog steeds de enige ter wereld die op het water plaatsvindt. Voor vele Amsterdammers is deze bijzondere optocht het hoogtepunt van de culturele zomeragenda. De Gay Pride is dan ook voor vele bezoekers een perfecte reden om Amsterdam te komen verkennen. De stad staat niet voor niets wereldwijd bekend om zijn unieke tolerantie en diversiteit, en er is geen betere week om dat te vieren dan deze!

Het thema van 2012 is : We Are On The Move!
Waar: binnen en buiten, door heel Amsterdam
Wanneer: van 28 juli tot en met 5 augustus 2012

De Amsterdam Gay Pride is dit jaar groter dan ooit, met vier dagen straatfeesten, 98 outdoor bars, en niet minder dan vier voetbalvelden aan dansvloer. Maar ook op andere gebieden is het evenement gegroeid. De laatste jaren is er bewust geprobeerd om alle leden van de LHBT-gemeenschap aan te spreken, met evenementen als de ‘Grey Pride’ die aandacht geeft aan de bijdrage van oudere lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders, LHBT’s. Irene Hemelaar, directeur van de Stichting ProGay die de Amsterdam Gay Pride organiseert, geeft aan dat ook stadsdelen buiten het centrum van Amsterdam dit jaar bij het evenement zijn betrokken met diverse straatactiviteiten. “Het thema verwijst ook naar het feit dat er wereldwijd nog veel moet gebeuren op het vlak van LHBT-rechten. Van achterover leunen kan nog geen sprake zijn. We willen dat de Amsterdam Gay Pride een voorbeeld is voor de rest van de wereld. En natuurlijk willen we daarbij ook een hoop lol maken!”

Een voorbeeld voor de rest van de wereld
Amsterdam heeft een rijke homohistorie. Café ’t Mandje op de Zeedijk 63, de eerste homobar, opende al in 1927 zijn deuren en zit er nog steeds. De eerste homohuwelijken ter wereld werden in 2001 in Amsterdam gesloten. Sindsdien volgden vele steden verspreid over de wereld het voorbeeld van Amsterdam. Andrée van Es, de Amsterdamse wethouder voor Diversiteit en Integratie, ziet die ‘concurrentie’ als een welkom teken van vooruitgang. “Hoe meer ‘Gay Capitals’, hoe beter. Amsterdam is er trots op dat we op dit gebied de trend hebben gezet.” Dit jaar toont de Amsterdam Gay Pride zich ook solidair met LHBT’s in landen waar die vooruitgang nog op zich laat wachten. Zo heeft Arnold Meijer, de voorzitter van de Ambtenarenboot van de Gemeente Amsterdam, contact gezocht met actievoerders in het Russische Sint-Petersburg, waar een ban op zogenaamde “homo-propaganda” de gay-beweging ondergronds heeft gedwongen. “We proberen onze plicht als ‘Gay Capital’ te vervullen door een voorbeeld te zijn voor plaatsen waar het niet vanzelfsprekend is dat je jezelf mag zijn.”

Renaissance voor roze Amsterdam
Net als andere steden overal ter wereld heeft de Amsterdamse gay scene het recentelijk te stellen gehad met verschillende sociale en economische uitdagingen. Hemelaar stelt echter dat Amsterdam die uitdagingen het hoofd biedt met een ongekende innovatiekracht: “Ik zie nu zoveel positief activisme en creativiteit in de Amsterdamse LHBT-gemeenschap. Vijf of zes jaar geleden merkte je daar veel minder van. Maar de laatste tijd heb ik ontzettend veel interessante en hardwerkende LHBT’s ontmoet die Amsterdam een fijne stad willen maken.” Als voorbeeld noemt ze de uitgaansvernieuwer Peter van Vught, het 29-jarige brein achter Milkshake, een gay-minded dansfeest in het Westerpark dat dit jaar aan de Pride voorafgaat. Het evenement vloeit voort uit een samenwerking tussen twee grote Amsterdamse clubs, Paradiso en Air, en is daarmee volgens Van Vught een voorbeeld van de nieuwe solidaire wind die door de stad waait: “Net als de Amsterdam Gay Pride promoten we het belang van tolerantie en positiviteit.”

De Amsterdam Gay Pride heeft veel meer te bieden dan alleen de Botenparade:

  • Tears of Pride Walk (2 augustus, 16.00)
  • een optocht van het Mercatorplein tot aan het Homomonument geeft uiting aan de serieuzere kant van de Pride. Met de Tears of Pride toont de hele LHBT-gemeenschap van Amsterdam op duidelijk zichtbare wijze haar solidariteit aan de hele stad.
  • LesBian Pride. Dames kunnen zich de hele Pride verzamelen bij de L-Meeting Point in de gemengde poolbar Saarein in de Jordaan. In het weekend van 28 en 29 juli onganiseert het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) bovendien diverse evenementen speciaal voor vrouwen op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
  • Grey Pride. Een speciale reeks evenementen van debat tot cabaret voor de oudere bezoekers. Kijk ook op roze50plus.nl
  • Drag Queen Olympics (3 augustus, 19.00). Met zware onderdelen als handtaswerpen en de stilettosprint is deze overweldigende sportwedstrijd een inmiddels een klassieker op de Amsterdam Gay Pride.

Bij weareproud.nl vind je een volledig en up-to-date overzicht van alle evenementen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com