Gerelateerde artikelen

  • Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid? Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid?
  • Horoscoop van het kind in begrijpelijke taal Horoscoop van het kind in begrijpelijke taal
  • Betaalbare merkkleding jongens van 92 tot en met 176 Betaalbare merkkleding jongens van 92 tot en met 176
  • Psychische aandoeningen zelf herkennen Psychische aandoeningen zelf herkennen
  • Kleuter tot puber tips bij het opvoeden Kleuter tot puber tips bij het opvoeden
  • Hoog sensitieve kinderen zijn geen probleemkinderen Hoog sensitieve kinderen zijn geen probleemkinderen
moeders

Groepsgedrag wordt groepsdruk bij jongeren

Bron afbeelding: amicixlapelle.it/contatti

Groepsgedrag wordt groepsdruk bij jongeren. Het begint met een weddenschap: “laten we ons haar millimeteren als we kampioen worden met ons hockeyteam”. Alle 15- en 16 jarigen brullen (al dan niet met overslaande stem) dat ze zeker mee doen. Kampioen worden doe je toch ook als team? Als de tondeuse daar is (en standje-millimiteren blijkt standje-kaal te zijn) verandert het gedrag in druk.

Groepsgedrag wordt groepsdruk bij jongeren

De eerste stoere jongen wordt met deze tondeuse kaal en daar schrikt de rest toch wel van en wat doe je dan? Maar de coach van het team is echt de beroerdste niet en gaat razendsnel met de tondeuse over zijn eigen hoofd. De druk wordt (waarschijnlijk onbewust) opgevoerd en al rap volgen vele kale hoofden. Slechts 2 jongens weten de druk te weerstaan. Hoewel… is een andere, onzichtbare druk niet veel sterker? Want 1 van de 2 jongens vreest het oordeel van zijn vriendin en de andere heeft een bijbaantje, waar hij echt niet zo kan verschijnen.

De meningen over en reacties op de groepsdruk in deze kale-koppen-actie waren niet eensluidend. Persoonlijk kon ik de humor er nog wel van inzien. Maar er waren ook moeders die zich ernstig achter hun oren krabden. Als mijn kind onder dezelfde groepsdruk te veel bier drinkt, piep ik natuurlijk ook anders. En mijn zoon? Die heeft zijn portie wel gehad: het is nu 3 maanden geleden en zijn haar is nog lang niet in de oude staat. Denk dat ik maar eens een biertje met hem ga drinken!