U bevindt zich hier: Home » inspiratie » creatief » Handleiding spiegel mozaieken

Handleiding spiegel mozaieken

Geschreven door Elenea

Handleiding spiegel mozaïeken met een (oude) spiegel, mozaieksteentjes, lijm en vulmateriaal.

Handleiding spiegel mozaieken

 1. Haal eerst, indien mogelijk, het spiegelvlak uit de lijst om beschadiging van de spiegel te voorkomen. Leg de lijst van de spiegel voor je.
 2. Beplak als eerste de eventuele hoekjes. Daarna beplak je de hele rand van de vorm. Voorzie de geribbelde kant van de steentjes van een lijmdotje.
 3. Wanneer de vormrand beplakt is, wordt de buitenrand van het vlak beplakt. Begin daarbij ook met de steentjes in de 4 hoeken.
 4. Wanneer de randen van de vorm en van het vierkante vlak is beplakt met steentjes, vul dan de resterende vlakken op met mozaïeksteentjes.
 5. Het leukste eindresultaat krijg  je, als je de steentjes voor de opvulling wisselend schuin plakt (dus niet allemaal recht, strak tegen elkaar aan).
 6. Klik bijvoorbeeld op deze link voor een aantal voorbeeldjes hoe het eruit kan komen te zien.
 7. Wanneer de hele lijst beplakt is met steentjes, wacht dan totdat de steentjes vast zitten. Daarna begin je met invoegen. Het voegsel verdun je met water, zoals op de verpakking staat beschreven,  tot een papje (tip: het verdunnen komt nogal precies, wellicht is het verstandig dit door een volwassene te laten doen).
 8. Voeg als eerste de verticale randen van de vorm (dus de “binnenkant”). Daarna voeg je het oppervlak en als laatste de verticale buitenranden. Wrijf zo nodig extra over de voegen, zodat het voegsel goed tussen de steentjes komt.
 9. Nadat alles goed is ingevoegd, neem je het overtollige voegsel af met een vochtig, goed uitgeknepen sponsje, totdat er alleen nog een sluierlaag over de steentjes overblijft. Maak de spons regelmatig schoon.
 10. Laat hierna je werkstukje nog even drogen. Met een droge doek of keukenrol maak je als laatste steentjes nog even glanzend schoon!
 11. Doe de spiegel in de lijst.

Tips / waarschuwingen:

*        Scherfjes van kapot gevallen steentjes kunnen vlijmscherp zijn!
*        Lijmresten in kleding kunnen gemakkelijk met water worden gereinigd. Doe dit wel zo snel mogelijk.
*        Gooi overmatig voegsel niet in de gootsteen, dit kan verstopping veroorzaken!

TIP : complete spiegelmozaïekpakketten zijn ook online te koop bij Cristallo Mozaiekplezier. Zij bieden vele verschillende en originele mozaïekpakketten aan!

handleiding spiegelrand mozaieken 1

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Agnes januari 21, 2011 - 10:10 am

Ik wil met de kinderen op school een spiegel maken, met tegels die we zelf in kleine stukjes willen doen. Kan ik voor het opplakken van de stukjes tegel gewone lijm gebruiken of moet ik dan speciale tegellijm gebruiken?

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com