U bevindt zich hier: Home » moeders » Jezelf zijn, accepteren en emoties respecteren

Jezelf zijn, accepteren en emoties respecteren

Geschreven door Elenea

BRON: heotaku.com

Dat kennen jullie vast wel : “Gewoon lekker jezelf zijn”, “je moet me maar accepteren zoals ik ben”…… het lijkt wel een excuus voor onbehouwen en soms grof gedrag. Alsof we ons niet ‘druk’ hoeven te maken om wat andere mensen voelen en wat hen beweegt.

In cursussen, assertiviteitstrainingen en met zelfhulpboeken leren we hoe voor onszelf op te komen en onze emoties serieus te nemen. Blijf daarbij wel de emoties van de ander respecteren. In ieder mens zit

  • een bang kind en een kritische kant
  • een verstandige volwassene, maar ook een verzet
  • een vrolijke frans, maar ook de perfectionist
  • het aardig gevonden willen worden en ook de egoïst

Van jongs af aan hebben we geleerd deze keuzes te doceren, want als je ging krijsen om je zin te krijgen, werd je ook geleerd dat je kan praten om te zeggen wat je bedoelt.
Deze zelfreflectie moeten we tot op latere leeftijd blijven hanteren.
Je persoonlijkheid is na jaren nauwelijks te veranderen, maar blijf je bewust van de keuzes en blijf er aan werken, want je zult ervaren dat er veel mogelijk is, als je er open voor staat en kritisch kijkt naar jezelf. Een levenlang bijslijpen en iets toevoegen aan jezelf, zonder jezelf te verliezen geeft voldoening.

  • ben je geen prater, dan kun je oefenen met het verwoorden van je gedachten
  • ben je geen gangmaker, dan hoeft dat ook niet
  • ben je ongeduldig en vertoon je daarbij onaangenaam gedrag, dan geef je daarmee een verkeerd signaal, want je wil juist dat het minder tijd kost.
    Probeer je ongeduld op een positieve manier te gebruiken, door b.v. een korte opbouwende uitleg, want dan wordt het ineens een nuttige eigenschap en kan het helpen om jezelf en anderen te motiveren.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com