Gerelateerde artikelen

  • Kamerplant wordt volgroeide boom Kamerplant wordt volgroeide boom
  • Borduur patroon overnemen op stof Borduur patroon overnemen op stof
  • Verrassing schrijven op glas of spiegel Verrassing schrijven op glas of spiegel
  • Lintje of decoratie speld zelf maken Lintje of decoratie speld zelf maken
  • Fietswiel recyclen tot kroonluchter of lamp Fietswiel recyclen tot kroonluchter of lamp
  • Toast feestelijk en voor elke gelegenheid Toast feestelijk en voor elke gelegenheid
moeders

Zaden en pitten zijn lekker en gezond

BRON: amazingsandwiches.com

Zaden werden vroeger beschouwd als het symbool van onsterfelijkheid en inmiddels weten we, dat deze klein lekkernijen een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren (goed voor cholesterolgehalte), voedingsvezels, plantaardige eiwitten en de mineralen magnesium, foliumzuur, koper, fosfor, kalium, zink, ijzer, nicotinezuur en aan vitamine B.
Door de kleine pitjes voor het gebruik te roosteren krijgen meer smaak. Roosteren is de pitjes licht bruinen in een droge koekenpan en tijdens het roosteren af en toe schudden.

Zaden of pitten past maken

Een pasta van zaden of pitten is lekker op de boterham of door een dressing. Je hakt de zaden of de pitten ongeveer 20 seconden in de keukenmachine en klaar is je zadenpasta.

Zaden en pitten tips

  • vlak voor serveren de zaden of pitten mengen door de gare warme rijst
  • geroosterde zaden strpoien over salades, bakgerechten en gekookte groenten
  • kipfilet paneren met zaadjes i.p.v met paneermeel
  • zaden en pitten mengen door de ochtend muesli of over fruit
  • strooi zaden en/of pitten over zelfgebakken brood

Zonnebloempitten geven extra smaak aan salades, gebak, yoghurt, sauzen, groentegerechten en aan de vulling voor vlees en hartige taarten.

Pijnboompitten zijn lekker in de pesto, over carpaccio en door de sla

Maanzaad heeft een nootachtige smaak en is lekker op het zelfgebakken brood en ook in gebak.

Pompoenpitten zijn lekker als tussendoortje, over de salade, in saus en door pasta- en groentegerechten.

Sesamzaad roosteren en dan grof malen en vermengen met grof zeezout als strooisel over groentegerechten.