U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Wel of geen borstvoeding

Wel of geen borstvoeding

Geschreven door Elenea

Wanneer je zwanger bent, heb je nog een heleboel om over na te denken. Wat wordt bijvoorbeeld de naam van je kleine spruit? Hoe gaat de babykamer eruit zien? Wat voor spullen heb je allemaal nodig en in welke stijl? Hoe ga je het met je werk regelen na de geboorte? En wil je wel of geen borstvoeding geven? Al deze vragen zijn heel persoonlijk. Gelukkig kan ik je op moeders.blogo.nl wat handvaten geven om de juiste beslissing te maken wat betreft het geven van borstvoeding.

De voordelen
Veel vrouwen denken dat borstvoeding geven ervoor zorgt dat ze hangborsten krijgen, maar dit is echt een fabeltje. Of je hangborsten krijgt is afhankelijk van het feit dat je zwanger bent en je leeftijd. Het heeft juist een heleboel voordelen om borstvoeding te geven, waaronder:

  • Je bent sneller van je zwangerschapskilo’s af wanneer je borstvoeding geeft, aangezien het geven van borstvoeding ongeveer 500 calorieën per dag kost.
  • Borstvoeding geven kan altijd en overal, omdat je het altijd bij je draagt, het is gratis en raakt nooit op.
  • Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans op kanker en/of botontkalking voor de moeder en hoe gezonder de baby.

Er wordt aangeraden om 6 maanden alleen borstvoeding te geven, zonder je baby daarnaast ook nog andere voeding te geven. Korter of langer kan natuurlijk ook, afhankelijk van jouw situatie en je eigen wensen. De eerste 6 maanden zijn hierbij het belangrijkst voor jouw gezondheid en de gezondheid van je baby.

Waar je ook aan moet denken
Borstvoeding geven heeft niet echt nadelen, maar vergt meer tijd en moeite dan sommige vrouwen denken.

  • Borstvoeding geven gaat niet vanzelf, het kan gebeuren dat zowel jij als je baby het een beetje moeten leren.
  • Alleen jij kan borstvoeding ‘live’ geven aan je kindje, in het begin zal je dus vaak ’s nachts even wakker zijn, want je (eventuele) partner kan het niet van je overnemen.  Het is dus handig om in de buurt van je kind te zijn of dat je, als je het voeden wilt delen, je moedermelk afkolft. Dit gaat het snelste met een elektrische kolf.
  • Je weet niet hoeveel je baby precies heeft gedronken. Maar zolang je baby alert is, groeit en genoeg plasluiers heeft kun je er van uit gaan dat je kleine genoeg voeding krijgt.

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te gaan geven, zul je merken dat je een erg hechte band creëert met je kleintje. Je geeft je kindje de beste start aangezien er veel antistoffen in je moedermelk zitten waardoor je je kindje met je eigen moedermelk beschermt tegen veel ziektekiemen. Ook fijn om te weten: bijna iedere vrouw kan borstvoeding geven en mocht het even niet perfect gaan, dan kunnen je kraamverzorgster of een lactatiekundige je helpen om alles weer vlot te laten verlopen.

Anoek

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com